Menu
Tablet menu

Местни разказвачи на истории стават гидове

Местни разказвачи на истории бяха обучени как да превърнат хобито си в работа и как местата, в които живеят да бъдат отбелязани на туристическата карта. 
По интерактивен начин и в непринуден диалог, опитните лектори и медиатори Симана Марковска и Тоня Маринова представиха специално разработения за обучението в рамките на проекта Наръчник за туристически водачи „Бъди си сам водач“. Освен лекционната част, обучението включваше и работа на терен с посещение на два обекта – скално образование „Сватбата“ и обект „Момина кула“. 
 
Разделени в две групи и под ръководството на обучителите, участниците сами създадоха два нови продукта: маршрут „Очите на историята“ (показващ един нетрадиционен поглед към миналото през погледа на защитниците на долината от крепостта „Момина кула“) и маршрут „Вечната сватба“ (предназначен за хора в активна и зряла възраст, който включва едни от най-панорамните гледки към Рила, Пирин и долината на Места). 
 
Обучението включваше също работа по групи, където бяха разработени и представени 9 маршрута с предварително подготвени от участниците обекти. Това са пилотни маршрути, които преди да бъдат публикувани в туристическата платформа по проекта, ще бъдат тествани между самите тях. Така обучените туристически водачи поставят началото на бъдеща съвместна работа в мрежа за привличане на посетители към малките и атрактивни населени места, към които интереса на туристите все още не е голям и посещаемостта е ниска.
Беше осъществена и специална видеоконферентна връзка с участниците от Източен регион на Македония, на която се представиха туристическите маршрути, създадени паралелно от групите от българска и македонска страна по време на теренната работа.
Оценете
(0 гласа)

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

нагоре
  • 1
  • 2
  • 3
С рейс до Шилигарника и Вихрен!

С рейс до Шилигарника и…

Неделя, 15 Юли 2018

Графа те кани на рожден ден!?

Графа те кани на рожден…

Събота, 14 Юли 2018

Киберскаути и в Гоце Делчев

Киберскаути и в Гоце Делчев

Четвъртък, 12 Юли 2018

Търсене

Login or Register