Menu
Tablet menu

Черпят Танчетата

Православната църква отбелязва Света Татяна на 12 януари. Имен ден празнуват жените с името Таня и Татяна.
 
Великомъченица е почитана не само от православни, но и от католици. Раннохристиянската мъченица е родена в богато семейство, което обаче криело вярата си. Татяна била посветена за дякониса и се отдала на милосърдие и непрестанна молитва.
 
По това време на римския трон се възкачва 16-годишният Александър Север (205-238 г.). Той бил доста равнодушен към вярванията на другите и не се придържал към един определен светоглед, поради което сред идолите на различните езически божества в дома си имал изображението и на Христос.
 
Именно Татяна става жертва на Александър Север. Тя бива заведена в храма на Аполон, за да бъде принесена в жертва. Девойката не само отказала да стори това, но по нейна молитва идолът се сгромолясал и се разбил на парчета. Татяна била многократно подлагана на най-свирепи изтезания, като дори изболи очите й и рязали ивици от нейната снага, но тя не се отказала от своята вяра към Христос.
 
Поверията сочат, че след всяко мъчение Бог извършвал чудо със Своята изповедница - тя се явявала на другия ден излекувана. Когато веднъж, след целодневно мъчение, отвели девойката в тъмницата през цялата нощ огряна от нетленна светлина, тя велегласно славословела Бога, пригласяна от небесни ангели, които лекували нейните страшни рани.
 
Чудото с вярващата Татяна обаче не трогнало Александър Север. Той отново я подлагал на жестоки изтезания на другия ден, а тя ставала все по-силна. Уморен от нейната несломимост, безсилният управител наредил да я предадат на изгладнелите зверове, но пуснатият лъв се заумилквал около светата мъченица и ближел кротко нозете й.
 
Накрая управителят наредил да обезглавят Татяна. Същата участ постигнала и бащата на мъченицата. Заради големите мъчения, на които е подложена, църквата я канонизира като света великомъченица Татяна.
Оценете
(0 гласа)

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

нагоре

Търсене

Login or Register