Menu
Tablet menu

Почитаме Светите братя

На 11 май Българската православна църква почита паметта на Светите братя Кирил и Методий - създателите на славянобългарската писменост /глаголица/.
Канонизирани са като светци за превода и популяризирането на Библията на старобългарски език.
До средата на XIX век паметта им е била отбелязвана поотделно – Св. Кирил на 14 февруари и Св. Методий на 6 април. През 1863 година 11 май става официален църковен празник – ден на Светите равноапостоли Кирил и Методий.
 
След Освобождението на България от османско иго празникът става и общоучилищен. През 1969 година честването на Светите братя се разделя на църковно (11 май) и светско (24 май). Днес паметта на солунските братя се почита не само от православните славянски страни, но и от Римокатолическата църква. През 1980 година папа Йоан Павел II ги обявява за съпокровители на Европа.
Оригинално творческо дело, глаголицата предава точно звуковите особености на българската реч и е пригодена към фонетичните особености на старобългарския език.
 
Солунските братя превеждат от гръцки на старобългарски език някои от най-необходимите за богослужението книги: т.нар. Изборно евангелие, Хризостомовата (Златоустовата) литургия, Служебник (молитви и четива за различните църковни служби), части от Псалтира и Требника.
 
По молба на княз Ростислав, който иска да създаде славянска църква и така да се противопостави на германизацията през 863 г., двамата отиват в Моравия, където остават три години и половина.
 
През 867 г. защитават делото си пред папата в Рим, а Адриан II се вижда принуден да признае официално славянските книги.
 
Кирил се разболява и умира в Рим на 14 февруари 869 г., където е погребан в базиликата "Св. Климент".
 
Методий продължава своята проповедническа и просветна дейност сред западните славяни до смъртта си на 6 април 885 г.
 
Кирило-методиевото дело е съхранено и продължено от техните ученици Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий.
 
Днес честваме църковния празник на двамата братя, докато 24 май се отбелязва като Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.
Имен ден имат Кирил, Кирилка, Методий…
Оценете
(0 гласа)

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

нагоре

Търсене

Login or Register