Menu
Tablet menu

Кога пешеходците са най-опасни за себе си?

Не гледай телефона докато пресичаш! Това е едно от най-опасните поведения на пешеходеца, констатират пътни полицаи. Да забравиш да се огледаш, да си мислиш, че колата е длъжна да те пази, докато ти демонстрираш грация в походката на бавен ход, да се движиш там, където е мястото за движение на колите. Това допълва списъка с безотговорно отношение на пешеходците. Пътна полиция апелира за особено внимание в сезона на отпуските и ваканциите. В движение са повече деца, които са често разсеяни. За сигурността и здравето на деца и подрастващи, властите на пътна полиция апелират към родителите: обърнете внимание на детето за безопасността му на пътя. Повтори на детето, с риск да досадиш, преди да излезе с колелото: Използвай тротоарите, минавай на пешеходна пътека, пресичай бързо, без да се мотаеш, през подлезите и надлезите, ако няма тротоар - ходи в посока срещу колите и най-вляво по банкета, преминавай на зелено. НЕ гледай в телефона или таблета, когато пресичаш.

За велосипедистите, които са много сред децата през ваканцията полицаите съветват още: Оглеждай се и използвай ръцете си, за да покажеш дали ще тръгваш, завиваш, заобикаляш или спираш, карай колелото по тротоара, ако не си навършил 12 години, карай колелото най-вдясно на пътя, по посока на движението, ако си навършил 12 години, карай колело с работещи спирачки, светлини и звънец и оборудвано със светлоотразители , използвай светлоотразителна жилетка. Тя е задължителна, когато е тъмно, когато няма добра видимост и ако си извън селото или града, дръж ръцете си на кормилото, а краката на педалите на колелото,  карай колелото пред или зад приятеля си, не до него. Използвай велоалеята, ако има такава- а такава в нашия град има в градската градинка и в парка.

Препоръки за безопасна игра, за правилно движение по пътищата като пешеходци, колоездачи. За една спокойна и щастлива ваканция, нека спазваме препоръките за ежедневен прием от деца – пешеходци, велосипедисти.

Оценете
(0 гласа)

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

нагоре

Търсене

Login or Register