Menu
Tablet menu

Професор представи нова книга за фолклорните образи на Библията в ЮЗУ

Премиерата на книгата на проф. д.ф.н. Флорентина Бадаланова-Гелър „КНИГА СУЩАЯ В УСТАХ: фольклорная библия бессарабских и таврических болгар“ се проведе в ЮЗУ „Неофит Рилски“.
 Мащабното изследване е посветено на фолклорните образи на Библията. Книгата представя устните текстове, събрани сред таврийските и бесарабските българи, както и текстове от архива на БАН, събирани назад в годините от изтъкнати изследователи на българския фолклор, в които сюжетите на юдео-християнските книги се срещат и взаимодействат с локалните етникултурни традиции.
 
Водещ на представянето на книгата беше доц. д-р Илия Недин, ръководител на Катедрата по етнология и балканистика във Филологическия факултет.
Гости на премиерата бяха деканът на факултета – проф. Магдалена Панайотова, проф. Цветан Ракьовски – ръководител на Катедрата по литература, проф. Стилиян Стоянов, доц. Лъчезар Перчеклийски – ръководител на Катедрата по български език. 
 
Професор Бадаланова-Гелър сподели ценен изследователски опит с младите гости – студентите по етнология и по българска филология. Разказа за научното си сътрудничеството със знакови учени от областта на семиотиката и етнолингвистиката Юрий Лотман, Борис Успенски, Никита Толстой, с известния антрополог и семиотик Елеазар Мелетински и др. 
В края на премиерата домакините от Катедрата по етнология и балканистика благодариха на проф. Флорентина Бадаланова-Гелър, затова че избра първото представяне на нейната книга да бъде именно на територията на ЮЗУ „Неофит Рилски“, и си пожелаха още ползотворни срещи.
Оценете
(0 гласа)

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

нагоре
  • 1
  • 2
(снимки) Д. Грозданов от Симитли  шампион за 2017 -та по мотокрос

(снимки) Д. Грозданов от Симитли…

Вторник, 17 Октомври 2017

(снимки) Кои са големите финалисти по художествена гимнастика?

(снимки) Кои са големите финалисти…

Понеделник, 16 Октомври 2017

Търсене

Login or Register