Menu
Tablet menu

Художници пренесоха атмосферата на малкия Париж в Перник

Дружеството на художниците от сръбския град Шабац подреди обща изложба в галерия "Любен Гайдаров" в Перник.
Изложбената зала приюти творби на 40 художници на различна възраст, която творят в различни стилове- живопис, графика, карикатури, пластики, комикс, фотография.
Това е втората поред изложба на художниците от Шабац в Перник. От 10 години творците от двата града общуват помежду си, правят разменни изложби и участват заедно в пленери.
Изложбата бе открита от заместник-кметът по образование и култура в община Перник Румяна Гьорева. Тя изрази увереност, че контактите между Перник и Щабац ще продължат и занапред.

IMG 7543
Директорът на Галерия Перник Елена Темелкова приветства с добре дошли художниците от Сърбия и представи дружеството в Шабац, което съществува вече от няколко десетилетия и има широко обществено признание. Гостите от Сърбия благодариха за гостоприемството и предадоха поздрави от името на всички художници от своя град.
"Ние сме близки по дух, по темперамент и по географско положение. Не ни е необходимо някой да ни тълкува картините ви, нито пък някой да ни превежда, когато си говорим.", сподели председателят на СБХ в Перник Валентин Топалов. Той изтъкна приноса на художника Петър Борджошки за установяването и трайното продължаване на тези вече десетгодишни и много ползотворни взаимоотношения между творците от двата града.
Дружеството на художниците от Шабац има 40-годишна история. Авторите имат множество сериозни награди и постижения, а дейността им в областта на изобразителното изкуство е много богата. Шабац е град в западна Сърбия близо до границата с Унгария, разположен на река Сава. Заради географското си положение в миналото той бил проводник на напредничавите европейски идеи и тенденции в изкуството. Именно заради това бил наречен "малкият Париж".

Оценете
(0 гласа)

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

нагоре
  • 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
С рейс до Шилигарника и Вихрен!

С рейс до Шилигарника и…

Неделя, 15 Юли 2018

Графа те кани на рожден ден!?

Графа те кани на рожден…

Събота, 14 Юли 2018

Киберскаути и в Гоце Делчев

Киберскаути и в Гоце Делчев

Четвъртък, 12 Юли 2018

Търсене

Login or Register