Menu
Tablet menu

Укротиха реките, притоци към Благоевград преди пълноводния сезон

Още два баража укротяват реките от водостока и пазят Благоевград от наводнения. Югозападното държавно предприятие, което стопанисва териториите инвестира във възстановяването на старите каменни зидарии и изграждането на стабилни бетонни баражи в коритото на реките Хърсовска и Марулевска.   

Инвестицията в коритото на Марулевска река, с цел превенция от наводнени,я е след укрепването на „криволейния” бараж на река Хърсовска през миналата година. Двете съоръжения на Марулевска река, които бяха в лошо състояние и с нарушена цялост, вече са почистени от израсналата дървесно-храстова растителност. Възстановена е каменната зидария, като е положено ново стоманобетоново покритие, изградено е радие и контрабараж. Така те отново могат да изпълняват защитните си функции, като укротяват водите на реката при поройни дъждове и предпазват Благоевград от наводнения.

Възстановяването на баражите се извърши за първи път от изграждането им преди повече от 40 години. След голямото наводнение на Благоевград през 1954 г. започва строителство на технико-укрепителни системи в землищата на селата Хърсово и Бистрица. В изпълнение на предвидените дейности през годините са залесени стотици декари ерозирани земи и са построени десетки баражи и други защитни прегради.

Оценете
(0 гласа)

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

нагоре
  • 1
  • 2
  • 3
Искаш ли да видиш това:

Искаш ли да видиш това:

Сряда, 18 Юли 2018

Празнуват  Марин, Марина...

Празнуват Марин, Марина...

Вторник, 17 Юли 2018

Света Марина в Ракитна

Света Марина в Ракитна

Понеделник, 16 Юли 2018

Търсене

Login or Register