Menu
Tablet menu

(снимки) Почетохме поета на морето и машините

108 години от рождението на Никола Вапцаров отбелязахме в Благоевград. На тържествения ритуал присъстваха заместник- кметът по строителство и сигурност инж. Емилия Тунева, заместник- областният Иван Стоянов, представители на партии, културни и образователни институти, граждани.  Церемонията по полагане на цветя в знак на признателност се състоя днес пред барелефа на Никола Вапцаров, на фасадата на Драматичен театър „Никола Вапцаров“.
 
Никола Йонков Вапцаров (1909-1942) е български поет, чието творчество е предимно със социална и хуманна тематика. Единствената издадена приживе стихосбирка на Вапцаров „Моторни песни“ излиза през 1940 г. Превеждана е на редица езици. Вапцаров сътрудничи на нелегалната тогава Българска комунистическа партия и е активен антифашист. В резултат на политиката на Коминтерна и директивите на БКП е повлиян от идеите на македонизма. 
 
През 1942 г. е арестуван и осъден на смърт по силата на Закона за защита на държавата за организиране на подривна дейност срещу установения държавен ред по време на война. Посмъртно е амнистиран след 1944 г.
Днес името на Вапцаров носят организации, училища, читалища и много други. Стихотворенията му са преведени на над 90 езика.
Оценете
(0 гласа)

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

нагоре

Търсене

Login or Register