Menu
Tablet menu

Станчинари поведоха зрелищното дефиле в „Симитлия – Древната земя на кукерите”

Македонска карнавална група и петричките русалии поведоха бабугерите на зрелищното дефиле в „Симитлия – Древната земя на кукерите”. 
Първата група, която откри зрелищното дефиле,  е карнавална група при фолклорен ансамбъл „Вила Зора”, гр. Велес, Република Македония. Тя е с ръководител Сашко Анастасов и се състои от 40 участници / 13 мъже, 12 жени и 16 деца/. 
Групата от Република Македония представя традиционнен велешки обичай – младоженецът и невестата се качват на столовете по време на сватбата и танцуват хумористични танци с маски на животни като момчето е заека, а момичето – лисицата както в известната македонска песен Зайко Кукурайко. Най – възрастния участник е на 61 години -  Бошко Ставрев.
 
Станчинарите от Петрич също грабнаха вниманието  с русалийските си танци. Кукерска група „Веселяци Петрич 182” от гр. Петрич, с ръководител Румен Асенов се състои от 102-ма  участници. 
Група „Веселяци Петрич 182” съществува от 2001г. Пресъздава обредни традиции и русалийски танци характерни за Петрички регион и фолклора на Пиринска област. Основни персонажи в игрите са: „Болен здрав носи”,”Пепелаш”, ”Поп”, ”Дявол”, ”Булка и младоженец”, ”Мечкар с мечка”, ”Баба и дядо”, които ще представят обредна традиция ”Бъдни вечер„ на фестивала „Симитли 2018”. Танцовата програма, която ще изпълнят  участниците от група „Веселяци Петрич 182” включва танците: Алай, Русалийско, Франгалийско,  Гайдаваси, Шерито, Пирински ритми.
От 2001год. до 2015 включително'' Веселяци Петрич 182''участва в традиционните станчинарски игри в гр.Петрич.
При тези участия е отличавана в челните места при класациите с второ и трето място.
Освен в Петрич има участия в организираните фестивали в гр.Разлог и гр.Перник.
Извън страната групата е вземала участие в РМакедония-гр.Струмица,с.Мокриево и в РГърция кукерски фестивал Сохо.
 
БЕЛОГАЩИ И БАДЖАЦИ раздрънкаха хлопките и  доведоха пролетта в Симитли. Това е групата на кв. Сушица, гр. Карлово с ръководител Георги Андонов, която  се състои от 48 участника /38 мъже, 8 жени и 2 деца/.
Малко са селищата в страната ни, които биха могли да съперничат на квартал Сушица по провеждане на кукерските карнавали.
Кукерските игри са „една много стара традиция в бившето село Арапово. Още по време на турското робство тази традиция играела своята роля. Олицетворява завършек на зимата и идването на пролетта. Останала от много стари времена, когато селото  е било от 32 къщи.
Този старинен народен обичай, съхранен от векове, е запазен в автентичен вид и до днес. 
В основата на игрите е залегнало езическото преклонение пред злите сили в природата и тяхното омилостивяване, но постепенно този елемент изчезва, за да се превърнат те в едно чисто народно представление с голяма доза театралност и зрелищност. В старчовските игри, провеждани в квартал Сушица, откриваме и диалог, и пантомима  и танц – всичко това красноречиво говори за драматичния им характер.
Подготовката за карнавала започва две-три седмици преди Сирни заговезни. През този период се разиграват звънците, с цел да падне ръждата от тях. Участниците в карнавала раздрънкват хлопките по могилите.  При звука на първите звънци хората казват „Старци дрън – дикли вън!“ 
 

 

Оценете
(0 гласа)

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

нагоре
  • 1
  • 2
  • 3
Лебедово езеро…

Лебедово езеро…

Събота, 21 Юли 2018

Искаш ли да видиш това:

Искаш ли да видиш това:

Сряда, 18 Юли 2018

Търсене

Login or Register