Menu
Tablet menu

(снимки) Бабугерите подгониха със зловещите си маски всички лошотии

87- годишната Стефка Георгиева , която е най – възрастният участник във фестивала в Симитли,   поведе  кукерската  група от село Полето. Тя е с ръководител кметът Иван Манчев и се състои от 70 участници /20 мъже, 20 жени и 30 деца/. Те представиха Бъдни вечер, който  е един от най-важните  семейни празници. 
 
Сурвакарска група „Звегорска сурова” от с. Звегор, Р. Македония с ръководители Драган Атанасовски и Дейвид Налбатски се състои от 30 участници. 
Още от незапомнени времена село Звегор е било център на голям брой народни обичаи. Един от най – големите народни обичаи, за който това село живее цяла година и с който се гордее най-много е именно карнавалът с маски, наречен „Звегорска сурва”.
На 14 Януари се празнува т.нар. „Голема свадба” . Най – възрастният участник е на 70 години и се казва Иван Гоцевски.
 
Групата от с.Коларово, общ.Петрич, с ръководител Димитър Тренчев, се състои от 53 участници / 9 мъже, 11 жени и 33 деца/. 
 
СД „Бабугери“представя характерната за Подгорието и в частност за село Коларово зимна маскарадна сурвакарска обредност, която съчетава езическите корени с християнските им култови наслоения, обединени от съвременната обредна рамка. В стремежа си да обогатяваме репертоарната си листа, наред с хилядолетните народни обичаи и свързани с тях ритуали и персонажи, ние пресъздаваме и актуални теми от съвремието. И тази година емблематичните за Коларово „безподобни бабугери“  подгониха със зловещите си сурати – маски всички лошотии. Най – възрастния участник е на 81 години и се казва Мария Вангелова Митова.
 
Сурвакарската група от гр. Земен с ръководител Калин Йорданов се състои от 35 участника / 20 мъже, 10 жени и 5 деца/. 
Групата участва във всички издания на фестивала в гр. Перник като до 2000г. има няколко индивидуални награди  за маска, лик и най-атрактивен участник. От тогава до днес групата участва на всички издания като има награди за: детска група, за предаване на традицията, за цялостно представяне и няколко индивидуални награди за маска. Най-голамата награда е „Сребърен медал ”от 23-тия фестивал през 2014г. за поддържане и предаване на местнатата традиция.
 Взима участие във фестивалите в гр. Раковски, гр. Ямбол, гр. Момин Проход като на всички тях има и награди за цялостно представяне.
На фестивалите в гр.Симитли през 2015г, 2016г и 2017г също има награди. Най – възрастния участник е на 49 години  и се казва Красимир Германов
 
Групата на с. Климент, община Карлово е с ръководител Мано Манов. Броят  на участниците в нея е 51 / 31 мъже, 10 жени и 10 деца/. 
Обичаят „Страчов ден” в с. Климент съществува от незапомнени времена, за това свидетелства снимка от 1910г. съхранена в летописната книга на местното читалище.
Кукерите изнасят Пролетта, която благославя и пожелава плодородна година. Около тях жени играят хоро и пеят характерни за този ден песни. 
 
През 2007г. кукерският състав е удостоен със сертификат и първа категория от Международната организация за народно изкуство UNESCO, и стана един от десетте представителни кукерски състава на България, удостоен от Българското общество по фолклор. През 2008г. получава плакет и специалната награда на FECC на карнавала: „Сурва” – 2008г. в гр. Перник. 
Колективът е участвал в международни карнавали и фестивали в Сърбия, Черна гора, Полша, Португалия, на карнавала на цветята в гр. Ница(Франция), Турция, Словакия и Гърция.
Оценете
(0 гласа)

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

нагоре
  • 1
  • 2
  • 3
Лебедово езеро…

Лебедово езеро…

Събота, 21 Юли 2018

Искаш ли да видиш това:

Искаш ли да видиш това:

Сряда, 18 Юли 2018

Търсене

Login or Register