Menu
Tablet menu

(снимки) Красиви носии и уникални костюми шашнаха публиката на фестивала в Симитли

Носиите, с които са облечени  кукерите и уникалните костюми предизвикват голям интерес сред зрителите.   Кукерска група „Сокол”, общ. Карлово  с ръководител Анушка Керева се състои от 45 участници.
Участвали са в много фестивали и събори, на които са се представяли много добре, за което говорят и многото награди , грамоти и парични награди.
 
 Кукерска група „Братя Соколови” град Петрич с ръководител Симо Соколов е многобройна  350 участници. 
Обичай русалийски игри – Чупене на пита, Булка младоженец, Баба и Дядо, Дявол,Пепелаш и Болен Здрав носи. Групата съществува от 2010г. Отличена е с многобройни първи места, групата също участва в международния фестивал в Разлог през 2017г. и парафира с първо място. Също така и през 2018г. е отличена с първо място в Петрич. Най – възрастният участник е на 50 години  и се казва Румен Методиев.
 
Сурвакарска/станчинарска група Център, гр. Петрич  с ръководители Николай Василев и Манчо Трайков се състои от 60 участници /30 мъже, 10 жени и 20 деца/. 
Станчинарска  група Център може да се каже, че е съвсем нова, но това е първата сурвакарска група в гр.Петрич. Двамата ръководители на групата Манчо Трайков и Николай Василев се опитват да възстановят и запазят за поколенията традициите и обичаите в региона.
Групата днес  представи 3 обичая - Крадене на мома от хорото,  Църнене от арап /типично за Петрич/ и Чупена на погача .
Танцьорите от ГРУПА ЕТНО ИЗВОР имат много участия и награди на Фестивала СУРВА в Перник, Старчевата Разлог, ПИРИН ПЕЕ, МАЛЕШЕВО, ЗЛАТЕН ГРОЗД МЕЛНИК, Струмица Република Македония. 
 
За  разлика  от всички околни села в района и в страната, денят на кукерите и сурвакарите в с.Тъжа се нарича „Старчешка булка”. Името кукери в селото е непознато. Главен герой в този празничен ден са старците /кукерите/ и персонажа на една старообредна  сватба.
 
Кукерската група от град Калофер с ръководител Мирослав Докторов се състои от 35 участника /10 мъже, 10 жени и 15 деца/.
Кукерите играят кукерско хоро с характерна стъпка с подскок в синхрон. Преди празника кукерската група обикаля с хлопки по улиците всяка вечер от седмицата преди Сирни заговезни.  През последните години много атракционни са двата костюма на козли, който придружават групата навсякъде и обират всички овации. 
 През последните десетилетия групата участва активно в маскарадни игри в цялата страна. Също така има три участия в маскарадни фестивали във Франция. 
 
Групата на с.Бачево, е с ръководител Георги Тодоров Михов. Броят  на участниците в нея е 160 . 
Кукерите цяла година отглеждат най - хубавите животни и от кожите им правят своите костюми. Пръв чауш е този, който има костюм с най-дълга козина. Отпред вървят чаушите, гонейки лошите духове, а след тях с музика и хора облечените в носии мъже, жени и деца, символ на красотата, любовта и новото начало.
Носиите са типични за нашия край-ален фустан, везана кошуля и дълга и тясна престилка, избродирана с цветни мотиви.
Оценете
(0 гласа)

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

нагоре
  • 1
  • 2
  • 3
Лебедово езеро…

Лебедово езеро…

Събота, 21 Юли 2018

Искаш ли да видиш това:

Искаш ли да видиш това:

Сряда, 18 Юли 2018

Търсене

Login or Register