Menu
Tablet menu

(снимки) Кукерски маратон в Древната земя на кукерите – Симитли

Древната земя на кукерите – Симитли събра над 5000 последователи на традициите и още толкова публика на юбилеен 15-и фестивал. Уникалните кукерски облела от Струмско, Брежани и Турия, които впечатляват не само в България, но и в чужбина, малките последаватели на кукерството от кв. „Ораново”, „Сахране”, селата Христо Даново и Габра, кукерски групи с десетки награди и участия във филми като  групата на с. Жабокрът, община Кюстендил, Кукерската група от I-ви квартал, II- ра група, гр. Симитли дефилираха и смаяха публиката.
 
С красиви носии и костюми пък шашнаха публиката  станчинарска група Център, гр. Петрич,  Кукерска група „Братя Соколови” също от южния град, както и Кукерска група „Сокол” от Карлово. Зурните  и гайдите на селата Тъжа, Баня и град Калофер огласиха цяла симитлийска община. Кукерите-  родолюбци  от Полена, Черниче и Осетеново развяха дълги трибагреници
 
Бабугери, старци, мечки, арапи с черни маски и рога, булки и младоженци, попове, дяволи и още много персонажи  от цялата страна бяха част от кукерския маратон. Много музика, надиграване, веселие и добро настроение съпътстваше групите, които години наред идват в Симитли. Прекрасните слънчеви лъчи бяха дар за дългогодишните организатори Община Симитли и патрона на фестивала кметът Апостол Апостолов и за десетките групи и зрители. Над 10 хиляди зрители събра стадион „Арена“ в Симитли, който бе арена на кукерското дефиле.
 
Кукерите превзеха стадиона с обреди за надежда и плодородие, със страшни и уникални  маски и зловещ звън на хлопките, като показаха  вековни традиции.
 
Вижте снимките,  от които се чуват дори хлопките на кукерите и мелодията от зурните.....
Оценете
(0 гласа)

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

нагоре

Търсене

Login or Register