Menu
Tablet menu

Селски кметове от Благоевградско се разгневиха на вицепрезидента

Българското село няма нужда от оплакване и от констатации, които са ясни на всички. Това написаха от Асоциацията за развитие на българското село с председател кметът на Дъбрава Росен Георгиев във Фейсбук страницата си.  Селските кметове се разгневиха от думите на вицепрезидента Илияна Йотова вчера в гоцеделчевското село Делчево.

Селските кметове са категорични, че това, че селото изчезва, го знаят и децата. „Необходимо е спешно изготвяне на стратегия и план за нейното изпълнение. Но не написана в някой уютен кабинет на жълтите павета, а от нас, които ежедневно работим и защитаваме тази кауза. Няма да се уморя да повтарям, че без целенасочена държавна политика, общините не могат да се справят с този проблем. И мерките трябваше да стартират от вчера. Толкова по отношение на загрижеността на вицепрезидента“, заяви Росен Георгиев.

Припомняме, че Йотова каза в Делчево, че почти всеки месец затваря по едно българско село и не скри, че хората в нашите селата са най-застрашени в цяла Европа от социално изключване.

"Държавата, политиците и институциите са в огромен дълг към българските села. Държавната помощ за малките общини, за селата, трябва да бъде национална политика, а не да се остави на инерцията. Тогава ще се върнат и младите хора. Трябва данъчни облекчения, възможност да се ползват с привилегии европейски средства. Тази година е решаваща, защото се прави европейския бюджет за следващите пет години. За България е жизнено важно да се запази сегашната философия за получаване на финансиране от европейските фондове. Планът „Юнкер” е за богатите държави, за големите компании, за големите инфраструктурни проекти. Ако се заложи само на такива средства, ние ще страдаме много и ударът ще бъде най-вече върху българските общини", заяви Илияна Йотова.

Оценете
(0 гласа)

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

нагоре
  • 1
  • 2
Шампионът на Симитли на крачка от почетната стълбица в Гърция

Шампионът на Симитли на крачка…

Понеделник, 19 Февруари 2018

Кмет прескочи тъмната стая на конгреса на БФС

Кмет прескочи тъмната стая на…

Петък, 16 Февруари 2018

Търсене

Login or Register