Menu
Tablet menu

Селски кметове от Благоевградско се разгневиха на вицепрезидента

Българското село няма нужда от оплакване и от констатации, които са ясни на всички. Това написаха от Асоциацията за развитие на българското село с председател кметът на Дъбрава Росен Георгиев във Фейсбук страницата си.  Селските кметове се разгневиха от думите на вицепрезидента Илияна Йотова вчера в гоцеделчевското село Делчево.

Селските кметове са категорични, че това, че селото изчезва, го знаят и децата. „Необходимо е спешно изготвяне на стратегия и план за нейното изпълнение. Но не написана в някой уютен кабинет на жълтите павета, а от нас, които ежедневно работим и защитаваме тази кауза. Няма да се уморя да повтарям, че без целенасочена държавна политика, общините не могат да се справят с този проблем. И мерките трябваше да стартират от вчера. Толкова по отношение на загрижеността на вицепрезидента“, заяви Росен Георгиев.

Припомняме, че Йотова каза в Делчево, че почти всеки месец затваря по едно българско село и не скри, че хората в нашите селата са най-застрашени в цяла Европа от социално изключване.

"Държавата, политиците и институциите са в огромен дълг към българските села. Държавната помощ за малките общини, за селата, трябва да бъде национална политика, а не да се остави на инерцията. Тогава ще се върнат и младите хора. Трябва данъчни облекчения, възможност да се ползват с привилегии европейски средства. Тази година е решаваща, защото се прави европейския бюджет за следващите пет години. За България е жизнено важно да се запази сегашната философия за получаване на финансиране от европейските фондове. Планът „Юнкер” е за богатите държави, за големите компании, за големите инфраструктурни проекти. Ако се заложи само на такива средства, ние ще страдаме много и ударът ще бъде най-вече върху българските общини", заяви Илияна Йотова.

Оценете
(0 гласа)

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

нагоре
  • 1
  • 2
  • 3
Искаш ли да видиш това:

Искаш ли да видиш това:

Сряда, 18 Юли 2018

Празнуват  Марин, Марина...

Празнуват Марин, Марина...

Вторник, 17 Юли 2018

Света Марина в Ракитна

Света Марина в Ракитна

Понеделник, 16 Юли 2018

Търсене

Login or Register