Menu
Tablet menu

Китайската нова година събра на чай, игри и песни гости в ЮЗУ

Годината на Земното куче, свързана с чувство за уют и вярност, посрещнаха в Югозападния университет „Неофит Рилски“.
За поредна година в учебното заведение се проведе тържество по повод Китайската нова година, която официално започва на 16 февруари. 
Десетки студенти, преподаватели и гости се събраха в класна стая „Конфуций“, за да се докоснат до магията на Празника на пролетта (Чун Дзие) – Китайската нова година. 
 
Церемонията по случай празника бе водена от Тай Лей – преподавател по китайски език в Югозападния университет. Тя изненада гостите с интересни игри и подаръци от Китай. Присъстващите демонстрираха знания и умения свързани с китайската култура и калиграфия, а най-добрите си тръгнаха с награди. В едночасовата програма участваха студенти и преподаватели, изучаващи китайски език. С песни и поеми те демонстрираха наученото до момента. Гостите имаха възможност да опитат и от традиционния китайски чай. 
Сред присъстващите на събитието бе и деканът на Филологическия факултет проф. д-р Магдалена Панайотова. Тя поздрави гостите и им разказа накратко легендата за празника. 
 
 „Легендата разказва, че навремето Буда поканил всички животни, но на тържеството дошли само 12 и Буда кръстил по една година на всяко от животните, които го почели. Тази година е годината на Земното куче, тя е свързана с чувство за уют и вярност“, каза проф. Панайотова. Тя отбеляза, че целта на тези събития е желаещите да научат китайски език по забавен и приятен начин. 
 
Събитието е част от серията китайски инициативи, организирани от Филологическия факултет. Мероприятията, свързани с китайската култура продължават и през месец март. Предстои представяне на нови китайки книги, картини, демонстрация на китайски бойни изкуства и китайска кухня. Поради големия интерес към китайския език Югозападният университет разкри и нова бакалавърска програма – Педагогика на обучението по български и китайски език. 
Оценете
(1 глас)

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

нагоре
  • 1
  • 2
Шампионът на Симитли на крачка от почетната стълбица в Гърция

Шампионът на Симитли на крачка…

Понеделник, 19 Февруари 2018

Кмет прескочи тъмната стая на конгреса на БФС

Кмет прескочи тъмната стая на…

Петък, 16 Февруари 2018

Търсене

Login or Register