Menu
Tablet menu

Млад историк бди над Тросковския манастир

24-годишният историк с корени от Симитли Кристиян Ковачев пише монография за Тросковския манастир „Св. Архангел Михаил“. Всичките му усилия са насочени в тази посока. Той подготвя изследване за Тросковския манастир и се надява до края на годината да излезе като монография. Наред с това тази година ще кандидатстват по проект с кмета на село Брестово за реставрация на вътрешната част на манастирския храм, за да остане за поколенията. Със студенти, след като времето позволява, ще се качат и ще изчистят пространството около храма. 

Кристиян Ковачев ревностно пази и разказва легендите за Тросковския манастир. През миналата година за 170-ата годишнина на Тросковския манастир младият историк организира кръгла маса в Софийския университет. Миналата година се навършиха 170 години, откакто един монах на име Серафим решава да възстанови Тросковския манастир „Свети Архангел Михаил”, намиращ се в село Брестово.

Уникалният древен манастир, събарян и опожаряван няколко пъти, но оцелял през вековете, привлича все повече туристи в полите на Малешевска планина. Светата обител е една от най- големите гордости на община  Симитли. Намира се в махала Поповска на село Брестово, което някога е било част от село Тросково. Затова и манастирът е кръстен Тросковски. Основан е по времето на Втората българска държава. Днес е запазена църквата, възобновена в този вид през 1906 г., както и част от зидовете на жилищните сгради на монасите. Легендите гласят, че по тези места са скрити златни иманета от хайдути и войводи.

Също така Кристиян е съставител на сборник на тема „Конфликтите в историята“, който излезе в края на януари. Сборникът е в електронен вариант и включва 7 статии. „Всички статии бяха с рецензии на хабилитирани преподаватели. Всичко, които получихме, беше качествено и много интересно. Миналата година имаше конференция „Конфликтите в историята“. Участваха студенти от Софийския университет, ЮЗУ и Великотърновския университет.

Решихме още тогава, поставяйки тази тема, да провокираме интереса у младите да се замислят не само за тези конфликти, които клиширано сме свикнали да възприемаме като войни, битки сражения, но и между отделните хора, общества. Конфликтът в една друга перспектива. Решихме да направим сборника с докладите. В началото на тази година с помощта на университетско издателство към ЮЗУ, както и проф. Евгения Калинова и д-р Добрев, които се съгласиха и откликнаха да бъдат научни редактори“, обясни още младият историк.

Оценете
(0 гласа)

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

нагоре
  • 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
С рейс до Шилигарника и Вихрен!

С рейс до Шилигарника и…

Неделя, 15 Юли 2018

Графа те кани на рожден ден!?

Графа те кани на рожден…

Събота, 14 Юли 2018

Киберскаути и в Гоце Делчев

Киберскаути и в Гоце Делчев

Четвъртък, 12 Юли 2018

Търсене

Login or Register