Menu
Tablet menu

Когато телевизията е била наркотик…

Пристрастени ли сме към телевизора днес? А децата ни? Те имат ли зависимост от малкия екран? Спорно е положението – дали зависимостта е от телевизионния екран или от значително по-по-малкия – на таблета, на смартфона.

Отдавна отворена и дискусионна е темата за телевизията и нейното ретроградно в прекомерни количества въздействие, за вредата за очите на децата, за подходящите за различните възрасти примери и възприятия от малкия екран.

Темата „Телевизията – новият наркотик“ е с особена и актуалност преди 3 десетилетия в… Германия, тогава Федерална република. Препечатка от авторитетното и тогава немско издание „Шпигел“ намираме в регионален вестник от 1898 година. Тогава препечатана сякаш в духа на нещо непознато, което… кога ли ще ни дойде и на нас до главите.

Тогава говорят за гледането на телевизия предимно от деца, към които се проявявам слаб родителски интерес или живеят в лоша среда. Което усилвало ефектът от телевизията. Но още тогава предупреждават за бомбата със закъснител – гледането на филми със сцени на насилие и ужаси. Препоръките са и тогава – децата да гледат телевизия с възрастен и да се говори за това, което се гледа. За да може детето да разбере по правилния начин посланието на показваното от малкия екран.

Днес от телевизията май неможем да се отречем, не можем да опазим и децата си от новите технологии и развитието им с бясна скорост. А и не трябва. Трябва обаче мярката. И медиците, които грижат най-ценното – здравето ни, ще кажат: „лекарството е в дозата“. И правим тази препратка за дозата и правилната дозировка, за да отбележим и финала в публикацията от вестника от 1898 година: „Всеки телевизионен зрител избира това, което отговаря на неговия вкус и интелектуално равните. Накратко: глупакът оглупява още повече, а умният става по-умен“.

При наличие на повече време препоръчваме прочит на статията от снимката. Сякаш има някакъв особен чар в стария вестник.

Оценете
(0 гласа)

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

нагоре
  • 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
С рейс до Шилигарника и Вихрен!

С рейс до Шилигарника и…

Неделя, 15 Юли 2018

Графа те кани на рожден ден!?

Графа те кани на рожден…

Събота, 14 Юли 2018

Киберскаути и в Гоце Делчев

Киберскаути и в Гоце Делчев

Четвъртък, 12 Юли 2018

Търсене

Login or Register