Menu
Tablet menu

Към търговеца – остър дефицит на доверие

Актуално е и днес, да, точно днес, но заглавието намираме в пожълтелите страници на вестник отпреди четвърт век. Абсолютно дежа вю! И споделяме тази остаряла, но много актуална дописка във вестник в контекста на отзвука от българския черен петък. И все още нестихналия яд на някои, че са се прецакали, а мнозина вероятно не са се и усетили. Но - към търговеца – с остър дефицит на доверие – такова отношение си заслужават често, е, не че няма и честни, от които с кеф да пазаруваш…

Но ще обърнем внимание на написаното в „Пиринско дело“ преди достатъчно много години – толкова много, че тогава фирмите, всичко на всичко в община Благоевград са били 141, от които 21 за търговия и обществено хранене. Да, така пише! И основен акцент в публикацията е каква храна ни сервират, а мащабната проверка от експерти била да се провери – с нитрати ли е салата в ресторанта, накратко. Тогава нямало „Стара планина“ и БИО, тогава имало табелка на кооперативния пазар „зеленчуците са проверени за нитрати“. Констатацията на контрольорите – от 87 проби – 13 са нитратни. И с предупредителен тон ни казват от страниците на вестника, че имаме основание да се съмняваме в това, което пише на етикета. Точно както и сега.

Тогава болна тема е бил дефицитът. Дънки, колело…ама друг път. Няма. Какво като имаш пари. А залежите по складове и наличието „под рафта“ е било за приятелски кръгове. Т.е. отново съмнение в търговеца…..

Публикацията завършва със заключението – едва ли контролните органи могат да ликвидират нарушенията и нередностите, но могли контрольорите да помислят за размера на санкциите при установени нарушения – дали не са символични.

Точно както и днес. Комисията за защита на потребителите глобява, например при укрита акция за намаление. Но глобата колко значима е за търговеца? Прецакан си остава клиента.  

Агенция.БГ реализира „Ретропреса”, прочитът на стари вестници със съдействието на отдел „Краезнание”, Регионална библиотека Благоевград

Оценете
(0 гласа)

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

нагоре
  • 1
  • 2
  • 3

Търсене

Login or Register