Menu
Tablet menu

Когато червени щъркели са известявали първи май…

Първи май бил хубав празник, събиращ в едно свежестта на пролетта, нежността на цветята и международното единство.

Първи май празнували като ден на бойните знамена.

Първи май е бил символ на жизнеността и устрема на твореца

Първи май е бил ден на всичко, които творят блага….

Защо съвремието ни забрави този смисъл и заряд на празника? Защо отрекохме първи май като празник и го нарочихме за комунистически? Нямаме смелост да подозираме какви са причините. Имаме идея обаче да споделим какво са писали вестниците едно време за първи май.

Знаете ли, че червени щъркели са известявали празника? Да. Това било едно време, преди близо стотина години. Или поне 80. И това разказва един стар вестник, издание от 1971-ва година – „Петричка заря“ се казвал вестникът. И там авторът разказва: „Малко повече от четвърт век ни дели от дните, когато нашият трудов селянин развяваше алено червено парче плат, окачено на най-високите дървета или пък боядисваше в червено щъркели и ги пускаше да кръжат като пламък, като огненочервени лозунги над смаяните хора….“ Представяте ли си как е било…

Писаното слово от 1971-ва година говори за творците на новото българско село. Става въпрос за хората, които работели в кооперативните блокове (б.р. на полето). Тогава, за „Честити първи май“ вестникът съобщава добра новина: програмата на десетия конгрес на БКП, чертаещ перспективи за трудещия се селянин. Увеличаване и поевтиняване на производството, задоволяване на вътрешния пазар, т.е. за всички да има от всичко, разнообразие и качество!

… в този дух е имало манифестация. Манифестация с развято първомайско знаме на вдъхновения труд, на единството, на вярата в бъдещето!

А в духа на съвремието – смисъла, заряда, празнуването са съвсем различни. Първи май е един почивен ден… А вашето мнение можете да споделите по-долу в Коментарите. Ще е интересно да съберем мненията на повече за първи май днес.

Оценете
(0 гласа)

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

нагоре
  • 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
С рейс до Шилигарника и Вихрен!

С рейс до Шилигарника и…

Неделя, 15 Юли 2018

Графа те кани на рожден ден!?

Графа те кани на рожден…

Събота, 14 Юли 2018

Киберскаути и в Гоце Делчев

Киберскаути и в Гоце Делчев

Четвъртък, 12 Юли 2018

Търсене

Login or Register