Menu
Tablet menu

За животновъдите, на Гергьовден

В България има десетки празници – национални и народни. Сред тях Гергьовден заема особено място - той е Ден на храбростта и Ден на животновъда. На този ден започва новата селскостопанска година. С право на този ден градове и села, фирми и производители, избират, за да празнуват. В рубриката Ретропреса ще ви върнем 43 години назад и ще ви покажем как е бил отразен Денят на животновъда във вестник „Петричка заря”.

Във вестник „Петричка заря” от 1972 година е представено бъдещето на животновъдството в стопанството. Днес нищо от това, което е било преди 43 години не е останало. Все по-малко са хората, които се занимават с животновъдство. Причини за това до голяма степен са ниските цени, на които изкупуват родните ни продукти и вноса на чужди продукти, които подбиват българския пазар.

В Директивите на Десетия конгрес на БКП за развитието на страната ни през шестата петилетка предвижда се внедряването на най-ценните и най-подходящите за нашите условия сортове нови, по-високопродуктивни, пригодни за промишлено отглеждане породи животни.

Съгласно разработките в технико- икономическия доклад за изграждане на АПК „Беласица” – град Петрич, животновъдството в нашето стопанство ще се развива в насока млечно говедовъдство и овцевъдство.

В говедовъдството се предвижда преди всичко увеличаване броя на кравите от 400 през 1970 година на 800 през 1975 година. Млякото от фуражна крава от 3160 литра през 1970 година да достигне 3 500 през 1975 година и себестойността на един литър мляко от 0.235  лева през 1970 година, да се снижи на 0,177 лева през 1975 година.

В овцевъдството се предвижда намаление на овцете-майки от 4 000 броя през 1970 година на 2 000 броя през 1975 година и увеличаване на средната продуктивност от една овца: на млякото от 75 на 80 литра, а на вълната от 3 на 3.5 кг.

Развитието на високопродуктивно и рентабилно животновъдство е немислимо без добра фуражна база. До сега в стопанството ни е направено не малко, но още има какво да се желае. Така фуражните култури трябва да се засяват на по-хубави и по-големи блокове с цел въвеждането на максимум механизация. Това е особено необходимо за люцерната и царевицата. Да се комплектува фуражната бригада с нови, по-производителни машини и прикачен инвентар. Да се отводнят нископродуктивните и заплатени ливади и пасища, а такива в стопанството ни има над 1000 дка. и се засадят с подходящи фуражни култури и фуражни тревни смеси.

За осъществяването на тези задачи трябва да се отдели нужното внимание, както от страна на специалистите, така и от партийното и стопанското ръководства на ТКЗС и АПК. Само по този начин може да се премине от нерентабилно към печелившо животновъдство. 

Оценете
(0 гласа)

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

нагоре
  • 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
С рейс до Шилигарника и Вихрен!

С рейс до Шилигарника и…

Неделя, 15 Юли 2018

Графа те кани на рожден ден!?

Графа те кани на рожден…

Събота, 14 Юли 2018

Киберскаути и в Гоце Делчев

Киберскаути и в Гоце Делчев

Четвъртък, 12 Юли 2018

Търсене

Login or Register