Menu
Tablet menu

„Рубин 08“ пак се измъкна на екоинспекторите с фактура за нов пречиствателен уред

За пореден път в Регионалната инспекция по околна среда и водите (РИОСВ)  постъпи сигнал на „зелен телефон“ на МОСВ срещу  „Рубин 08“ ООД, гр. Благоевград. Сигналът е относно изпускане на черен дим от изпускащото устройство на „Био ТЕЦ Рубин“, гр. Благоевград, експлоатиращ инсталация за производство на електрическа енергия чрез индиректно изгаряне на биомаса - слънчогледови люспи. При проверката инспекторите не са установили нарушение в технологичния режим - изгарят се слънчогледови люспи. На дружеството е дадено предписание в срок до 18.08.2017 г. да се монтира допълнително пречиствателно съоръжение. При проверката е представен финансов документ (фактура) за изработване на ново пречиствателно съоръжение - циклон филтър ръкавен, шлюзов агрегат и вентилатор.

Жалба за нерегламентирано изгаряне на отпадъци е постъпила в Регионалната инспекция по околна среда и водите в Благоевград. Става въпрос за шивашки цех в с. Абланица, община Хаджидимово, експлоатиран от "ХАРИЕСА ФЕШЪН" ЕАД. Екоинспекторите са дали на дружеството общо 5 предписания, свързани с изпълнение на задължения по Закона за управление на отпадъците. Дадено е предписание за предаване на генерираните от дейността на дружеството отпадъци на лица, притежаващи необходимите документи със срок за изпълнение 25 септември. До края на годината предстои последваща проверка на обекта за изпълнение на поставените предписания.

Втори сигнал на телефон 112 за нерегламентирано изгаряне на отпадъци е постъпил през юли. Екоинспекторите са извършили проверка на "Д енд С - 2013" ООД - цех за производство на чорапи в с. Склаве, община Сандански. При проверката се констатират следи от изгаряне. Дадено е предписание със срок „постоянен“ за преустановяване на изгарянето на отпадъци и предаване на лица, притежаващи необходимите документи въз основа на сключени договори.

По сигнал за продажба на еделвайс от физическо лице екоинспектори са извършили проверка на мястото, на което се предлага – къща с двор в гр. Добринище, община Банско. Установено е, че лицето отглежда в двора си култивиран еделвайс. Като доказателство жената  представя два пакета от семена на лечебното растение с произход – Сортови семена – София, както и от Италия. Растенията в двора се отглеждат в дървени кашпи, като общия брой туфи не надхвърля 100 екземпляра. Предвид горното, екоинспекторите не са установили нарушения на Закона за лечебните растения.

През месец юли инспекторите са извършили 4 проверки по постъпили жалби и сигнали.

 

Оценете
(0 гласа)

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

нагоре

Търсене

Login or Register