Menu
Tablet menu

Кресна издирва истории за въстанието

Кметът на община Кресна Николай Георгиев иска да се възстановят разпилените парчета от историческия пъзел на подвига и саможертвата, понесли на крилете си героите на въстанието.

Той стартира нова инициатива, посветена на 140 годишнината от Кресненско–Разложкото въстание. Във Фейсбук беше създадена страницата Кресненско-Разложко въстание, в която се приканват жителите на Кресненско, Разложко, Благоевградско и всички територии в пределите на нашата родина и извън нея, на които в момента живеят потомците на героите на въстанието от 1878 г.,  да разкажат своите истории.

„Всеки от вас е израсъл с историите на бащи, майки, дядовци, баби, прадядовци, прабаби и други близки и далечни роднини, които в устни разкази са ви направили "свидетели" на случки и събития, станали по време на Кресненско-Разложкото въстанието. Вероятно мнозина от вас не си дават сметка, какво богатство са тези разкази и устни предания.

Направихме тази страница, за да се опитаме днес, когато ни предстои да честваме 140 годишнината на Кресненско-Разложката епопея Да си разкажем един на друг и на онези наши сънародници, които нямат историческа памет за онези велики дни, всичко което помним и знаем“, пише кметът на Кресна.

Историите могат да бъдат онагледени със снимки от семейни архиви и по този начин хората да станат част от живата памет на Кресненско-Разложкото въстание.

Оценете
(0 гласа)

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

нагоре
  • 1
  • 2
  • 3
Искаш ли да видиш това:

Искаш ли да видиш това:

Сряда, 18 Юли 2018

Празнуват  Марин, Марина...

Празнуват Марин, Марина...

Вторник, 17 Юли 2018

Света Марина в Ракитна

Света Марина в Ракитна

Понеделник, 16 Юли 2018

Търсене

Login or Register