Menu
Tablet menu

Кресна издирва истории за въстанието

Кметът на община Кресна Николай Георгиев иска да се възстановят разпилените парчета от историческия пъзел на подвига и саможертвата, понесли на крилете си героите на въстанието.

Той стартира нова инициатива, посветена на 140 годишнината от Кресненско–Разложкото въстание. Във Фейсбук беше създадена страницата Кресненско-Разложко въстание, в която се приканват жителите на Кресненско, Разложко, Благоевградско и всички територии в пределите на нашата родина и извън нея, на които в момента живеят потомците на героите на въстанието от 1878 г.,  да разкажат своите истории.

„Всеки от вас е израсъл с историите на бащи, майки, дядовци, баби, прадядовци, прабаби и други близки и далечни роднини, които в устни разкази са ви направили "свидетели" на случки и събития, станали по време на Кресненско-Разложкото въстанието. Вероятно мнозина от вас не си дават сметка, какво богатство са тези разкази и устни предания.

Направихме тази страница, за да се опитаме днес, когато ни предстои да честваме 140 годишнината на Кресненско-Разложката епопея Да си разкажем един на друг и на онези наши сънародници, които нямат историческа памет за онези велики дни, всичко което помним и знаем“, пише кметът на Кресна.

Историите могат да бъдат онагледени със снимки от семейни архиви и по този начин хората да станат част от живата памет на Кресненско-Разложкото въстание.

Оценете
(0 гласа)

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

нагоре
  • 1
  • 2
Шампионът на Симитли на крачка от почетната стълбица в Гърция

Шампионът на Симитли на крачка…

Понеделник, 19 Февруари 2018

Кмет прескочи тъмната стая на конгреса на БФС

Кмет прескочи тъмната стая на…

Петък, 16 Февруари 2018

Търсене

Login or Register