Menu
Tablet menu

(видео) Саксия с билки срещу рака

Безброй билки обърка в сладко и солено мастършеф Елена на празника на билката в неврокопско. Кейк с мента и локум, палачинки от спанак и коприва, разни неща, овкусени с розмарин, босилек, мента, пирински чай… можеха да опитат стотиците в Делчево. Традиционно, живописното гоцеделчевско село Делчево бе домакин на фестивала „Еньовденски тайнства”. Два дни в полите на Пирин браха билки, благославяха целебните растения, показваха как да ги ползваме.

И тази година на площада на селото бе организиран благотворителен базар „Билки за лек и вкус“, на инициативата „Хроника срещу рака“, където всеки ще може да си закупи саксия със жива билка, а със събраните средства ще се подпомогнат жени с онкологични заболявания от Гоце Делчев и региона.

Небивал интерес към фестивала отчетоха тази година организаторите. Да присъстват на еньовденския празник в Делчево пристигнаха организирани туристи от Бургас, Благоевград, Ямбол, Сандански, Русе, както и много чужденци - от Финландия, Швеция и Германия.

Празникът започна още в събота вечер, когато малки и големи се включиха в приключенска разходка по пътеките около селото за бране на билки и цветя. Младите момичета участваха в ритуала „Мълчана вода” в местността „Вълчова тумба”.

Неделята започна още с изгрева, и преди това. С посрещане на първите слънчеви лъчи и бране на билки. След това, на селския мегдан започна усукването на лековитите стръкчета и плетенето на еньовски венци. След това ги и огледаха внимателно и оцениха в конкурс „Най-хубав еньовденски венец“. Тази година, наградата заслужи 10-годишната Ния, гражданка на Финландия но с български корени. И тази година „Еньовата буля“ отправи своята благословия, а всички, които желаят се провряха през Еньовския венец за здраве и късмет.

На мегдана в Делчево бе организирано и ателие по грънчарство. Всеки, който пожела, можеше да се пробва в изработването на глинен съд под ръководството на сръчен майстор. Така, всеки който се прежали да поизцапа ръцете си в глината, отнесе незабравим сувенир от Делчево.

Освен това присъстващите на фестивала научиха някои магически еньовски тайни за билките, запознаха се с интересни рецепти на вкусни ястия, приготвени от учениците от ПГ по МСС „Пейо Яворов“.

 

Празничното настроение на мегдана на Делчево се поддържаше от богатата, традиционна Еньовска фолклорна палитра, която участие взеха обичани детски фолклорни групи и песенно-танцови формации. Специален гост на празничната, еньовденска програма в Делчево тази година бе Николай Славеев.

Оценете
(3 гласа)

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

нагоре
  • 1
  • 2
  • 3
Празнуват  Марин, Марина...

Празнуват Марин, Марина...

Вторник, 17 Юли 2018

Света Марина в Ракитна

Света Марина в Ракитна

Понеделник, 16 Юли 2018

Търсене

Login or Register