Menu
Tablet menu

Кои са най-добрите деца на танцовото изкуство?

На Благоевград и Симитли са най-игривите, най-танзувални дечица. Танцовите школи към читалищата в Благоевград и Симитли бяха високо отличени на фолклорен фестивал в село Дрен.

Децата от Читалището в Благоевград спечелиха най-големите награди в Първа възрастова група: Раздел Обработен фолклор индивидуални изпълнители-Златен медал и Диплом за Симона Юручка- 7 годишната дъщеря на Секретаря на читалището и диригент на Вокален ансамбъл „Езерец” , която за пръв път се явява на конкурс. От фестивала за Благоевград са и и Златен медал и Диплом за Виктория Георгиева, която беше забелязана и от журито на „Звезди в радиото” тази година, и дует Виктория Георгиева и Кристина Попстоянова от ДФГ"Джумайчета" с рък.Иван Кацарски. В раздел танцово изкуство Плакет- Първо място и диплом за ДТС"Вихрен" с ръководител Иван Иванов.

Най-високо на международен фестивал отличиха и най-малките танцьори на ансамбъл "Веселие" от Симитли. „Веселие“ са с първо място в раздел танцови ансамбли - първа възрастова група до 11 години на ХVIII-я Национален детски фолклорен фестивал с международно участие “СЛЪНЦЕ ИДЕ”- Дрен, 2018.На откритата сцена в парка на село Дрен, Община Радомир се проведе ХVIII-я Национален детски фолклорен фестивал с международно участие “СЛЪНЦЕ ИДЕ”- ДРЕН, 2018. Децата се представиха с три танца: „Нещо крекна в зелника“, „Еленино хоро“ и  „Детска фолклорна китка“.

Там  за пореден път , танцьорите ръководени от Калина и Любомир Марянски доказаха, че са  гордостта на община Симитли. Ансамбъл „Веселие“ има първи места на фолклорния фестивал “Слънце иде”с.Дрен през 2006г., 2010г., 2012г.,  2018 година и е носител на Голямата награда на фестивала през 2014г. и 2017 г.

Радомирското село Дрен беше домакин на 18-ия Национален детски фолклорен фестивал с международно участие "Слънце иде". В надпреварата, участваха 40 групи за песенен, танцов, инструментален и словесен фолклор.

Тази година във фолклорното състезание се включиха и българчета, живеещи в чужбина. Възпитаниците на българското неделно училище "Райна Княгиня" в град Бургос, На сцената в Дрен за първи път  се изявиха и деца от Видин, които представиха автентичен фолклор. Фестивалът има конкурсен характер. Той води началото си от 2001 г., след спечелен проект по програма на Национален Фонд "Култура". Проявата цели да събуди интереса на младите хора към издирване, изучаване и популяризиране на българския фолклор.

Оценете
(0 гласа)

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

нагоре
  • 1
  • 2
  • 3
Искаш ли да видиш това:

Искаш ли да видиш това:

Сряда, 18 Юли 2018

Празнуват  Марин, Марина...

Празнуват Марин, Марина...

Вторник, 17 Юли 2018

Света Марина в Ракитна

Света Марина в Ракитна

Понеделник, 16 Юли 2018

Търсене

Login or Register