Menu
Tablet menu

(снимки) Банскалийка извеза карта с шевици

Изложбата „Българската шевица – код, искра, традиция” откриха в Банско. Впечатление в нея прави избродирана с шевици карта на България,  изработена от банскалийката Здравка Цветкова. Тя намира вдъхновение от красотата и разнообразието на българската бродерия, характерните за всяка фолклорна област стилове, с които българските жени са създавали естетика и изящество в облеклото си през вековете. Картата с шевици е колективно дело на жените от националното сдружение „Седянка”, плод на тяхната събирателска и проучвателна дейност на българските шевици.

Това е една от експозициите, подготвени по програма „Произведено в България”.

В Домa на изкуствата – Банско  откриха и изложбата „Живопис, Графика, Стъкло”

В рамките на Джаз фестивала, до 12 август, жителите и гостите на планинския курорт ще имат възможността да се насладят на творбите на десет талантливи художници – Андрей Янев, Александра Велева, Александър Станев, Калина Кралева, Дарина Янева, Иван Димитров, Петър Великов, София-Хара-Хадзопулу, Цветанка Грънчарова и Цветан Лазаров.

Александра Велева - Туши и София Хадзопулу, млади автори, които творят в областта на художественото стъкло, представиха произведенията си в изложбата „Живопис, Графика, Стъкло” в Банско.

Творбите на двете дами са като антиподи, София Хадзопулу е представила морската градина, характерна със своята нежна гама и корали, а Александра Велева разработва серия от графични петна, образували се от изгарянето на органика в стъклото. Водата и огъня са основополагащи елементи в създаването на форми от стъкло, в творбите на авторките. Антиподите – огън и вода проличават ясно и категорично в Серията „В морската градина“ и „ Пух и прах“.

Оценете
(0 гласа)

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

нагоре

Търсене

Login or Register