Menu
Tablet menu

Туристи стават свидетели на нови открития в Хераклея Синтика

Започнаха новите археологически разкопки на Античен град Хераклея Синтика, съобщи директорът на Исторически музей-Петрич Сотир Иванов.  Те ще продължат до средата на септември. Обектът е отворен за посетители всеки ден. Така всеки посетител ще има възможността да стане свидетел на новите открития.

Екипът от изследователи се ръководи от доц. д-р Людмил Вагалински, директор на Националния археологически институт (НАИМ) към Българската академия на науките (БАН).

Това е втора сесия за археолозите на обекта за 2017 година, като първата е била от края на април до средата на месец.

„Тези почивки между археологическите сезони в рамките на една година се налагат, защото имаме ангажимент и към опазване на културното наследство. Целта не е само да разкопаем даден град, да си направим научните публикации и след това да го оставим безметежно да загине. Между двата сезона трябва да се направят всички необходими мерки поне за аварийна консервация, за да се запази този страхотен град за бъдещите поколения“, категоричен е Иванов.

Археолозите работят и върху това всичко  да бъде реставрирано и представено във вида, в който е съществувало.

"Това се оказва трудно, заради факта, че например лъвските глави, които бяха открити през 2016 година  са поредица от лъвски глави и всеки фрагмент тежи около 3 тона. Сега въпросът е как всяка една от тези конструкции, които тежи около 3 тона да бъде вдигната на колони и представена във вида, в който е съществувала преди 1700 години“, коментира шефът на музея.

Оценете
(0 гласа)

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

нагоре

Търсене

Login or Register