Menu
Tablet menu

Защо днес празнуват Валентиновците?

Оказва се, че много от нас не знаят, че на 10 февруари имен ден празнуват всички, които носят името Валентин (означава - силен, могъщ), Валентина, Валя. По православния календар именно на 10 февруари се почита освен Св. Харалампий и Св. великомъченица Валентина.
 
Сведенията за Св. мъченица Валентина са много оскъдни. Известно е, че е била благочестива девойка, живяла в околностите на Кесария Палестинска. Тя става жертва на гоненията срещу християните през 308 г. при Максимилиан ІІ Галерий (308-313 г.). Когато мъчителите се опитват да я накарат насила да принесе жертва в езическия храм, тя хвърля камък върху жертвеника и се обръща с гръб към горящия на него огън. Тази постъпка предрешава съдбата й - езичниците я обезглавяват. 
 
 
Много хора с името Валентин и производните му празнуват на 14 февруари. Но все пак трябва да се знае, че Свети Валентин е празник, който се празнува на 14 февруари от Римокатолическата и Англиканската църква. На тази дата влюбените разкриват един на друг, че се обичат. Първоначално стар римокатолически празник в чест на Св. Валентин, той вероятно започва да се свързва с романтичната любов през Средновековието.
 
На този ден още през 14 век започва да става традиция да се разменят любовни послания под формата на т. нар. валентинки.
Е, Валентин и Валентина могат да празнуват, когато си искат, може и на двата дни, много хора имат по няколко имени дни, но през последните години сякаш повече почитаме чуждите празници като Свети Валентин, Хелоуин и други.
Нищо чудно скоро да празнуваме 4 юли (Деня на американската независимост) и да печем пуйки за Деня на благодарността.
Оценете
(0 гласа)

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

нагоре

Търсене

Login or Register