Menu
Tablet menu

Защо днес празнуват Валентиновците?

Оказва се, че много от нас не знаят, че на 10 февруари имен ден празнуват всички, които носят името Валентин (означава - силен, могъщ), Валентина, Валя. По православния календар именно на 10 февруари се почита освен Св. Харалампий и Св. великомъченица Валентина.
 
Сведенията за Св. мъченица Валентина са много оскъдни. Известно е, че е била благочестива девойка, живяла в околностите на Кесария Палестинска. Тя става жертва на гоненията срещу християните през 308 г. при Максимилиан ІІ Галерий (308-313 г.). Когато мъчителите се опитват да я накарат насила да принесе жертва в езическия храм, тя хвърля камък върху жертвеника и се обръща с гръб към горящия на него огън. Тази постъпка предрешава съдбата й - езичниците я обезглавяват. 
 
 
Много хора с името Валентин и производните му празнуват на 14 февруари. Но все пак трябва да се знае, че Свети Валентин е празник, който се празнува на 14 февруари от Римокатолическата и Англиканската църква. На тази дата влюбените разкриват един на друг, че се обичат. Първоначално стар римокатолически празник в чест на Св. Валентин, той вероятно започва да се свързва с романтичната любов през Средновековието.
 
На този ден още през 14 век започва да става традиция да се разменят любовни послания под формата на т. нар. валентинки.
Е, Валентин и Валентина могат да празнуват, когато си искат, може и на двата дни, много хора имат по няколко имени дни, но през последните години сякаш повече почитаме чуждите празници като Свети Валентин, Хелоуин и други.
Нищо чудно скоро да празнуваме 4 юли (Деня на американската независимост) и да печем пуйки за Деня на благодарността.
Оценете
(0 гласа)

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

нагоре
  • 1
  • 2
Шампионът на Симитли на крачка от почетната стълбица в Гърция

Шампионът на Симитли на крачка…

Понеделник, 19 Февруари 2018

Кмет прескочи тъмната стая на конгреса на БФС

Кмет прескочи тъмната стая на…

Петък, 16 Февруари 2018

Търсене

Login or Register