Menu
Tablet menu

Тръпката да пееш, свириш и танцуваш редом с учениците на сцената

За пореден път зала „П.Яворов“ се оказа тясна, за да побере желаещите да присъстват на концерта, организиран от Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград.

В стремежа си да представят винаги нещо ново този път организаторите заложиха на предизвикателство, което провокира участниците да покажат най-доброто от репертоара си.

Несъмнено зад успехите на децата от ЦЛТРДБ стоят техните преподаватели. С професионализма и желанието си да дадат повече на своите възпитаници те ги изведоха и тази година до най-високите върхове на науката и изкуството.

Предизвикателството, което бе загатнато преди месеци, на една сцена да застанат деца и преподаватели се оказа обединяващ момент в цялостната концепция за концерта. Много бързо те се обединиха около идеята и започнаха подготовка за представянето.

Танцьори, певци, артисти и инструменталисти се питаха как ще се представят техните учители, но всякакви съмнения и недоверие се счупиха вчера в зала „П .Яворов“. Години назад се върнаха много от преподавателите и си припомниха времето, когато те самите са били на сцената, и са приемали овациите на публиката. Сега вълнението бе още по-голямо, защото трябваше да демонстрират своя талант и в същото време да покажат опита си като преподаватели. За кратко време преподавателите от школите по приложно изкуство – Г. Михова, Б. Грънчаров, Ц. Георгиева, Д. Механджиева и М. Онтева създадоха тематична сценография.

С тържествени мелодии гражданите и гостите бяха поканени в залата, за да разгледат последните модели конструктори и роботи, изработени от школата по моделиране и конструиране. На специално пано желаещите оставиха посланието си към децата в света.

Журналистите от съвместното предаване на ЦЛТРДБ и Радио Благоевград „Тийн зона“ се изявиха и като водещи. В импровизирано студио първият гост, който бе поканен да даде своето интервю, бе госпожа Христина Шопова – зам.кмет по хуманитарни дейности на община Благоевград. Нейното вълнение бе двойно. За това, че преди години самата тя е била радиожурналист. С пожелания и хубави думи се обърна госпожа Шопова към децата на Благоевград. Веднага след краткото интервю на сцената застанаха манекените от школата по мода и дизайн. Заедно с М. Онтева те представиха колекция от дънкови облекла.

„Прекрасна фея“ - това бяха определенията за К.Митова, която блестеше в уникален костюм специално изработен за концерта. Тя доказа , че когато танцът е в душата ти годините нямат значение.

Докато течеше концертът, зад кулисите бе оживено и напрегнато. Преподавателите, криейки се от погледите на своите деца, се преобличаха и репетираха своите изпълнения.

На рояла до едни от най-добрите пианисти се присъединиха преподавателите З. Таскова-Стойчева и А.Богданова. Изпълнения на 6 на 4 и на 2 ръце те представиха по атрактивен начин.

Място в концерта имаше и за малките цигулари, които застанаха за първи път на сцена.

Китаристите от школата по китара заедно с преподавателя си М.Златанов поздравиха гостите със „Серенада“.

Голяма провокация имаше и за директора на ЦЛТРДБ – Гаврилова. За няколко минути тя си припомни миналото, когато печелеше първите места на световни конкурси по спортни танци. Заедно с Г.Ганев - преподавател във школата по съвременни танцови стилове, тя се понесе в ритъма на валса.

Да изпееш няколко песни с децата, на които преподаваш е изживяване, което си струва. Това сподели Л.Манолова, получавайки аплодисментите на публиката.

Преходът към фолклорната част на концерта направиха актьорите от ДЮТ „Щурчо” със своя фолклорен етюд.

Госпожа П.Сатиева и колежката и Г.Грозданова, облечени в средногорски носии, заедно с К. Петров пременен в тракийски костюм очакваха своите минути на сцената, заедно с танцьорите на ФТА „Пиринче”.

В. Боянова бе истинска героиня от картините на Вл.Димитров – Майстора. Облечена в носия, тя показа, че хване ли тамбурата в ръцете си става още по - силна.

Глас на добра македонска певица изви заедно с певците от ФГ „Бисери“ и Д.Богданова. Появи се на сцената с най-малките си ученици. Те почувстваха опората и бяха неотразими.

В.Георгиев, Б. Бельова, М.Стефанов както и Димана и Боян Боянови – творческият екип на ДЮФА „Пиринска китка“. До популярния ансамбъл , които ръководят, те усетиха тръпката да танцуваш със своите ученици. Застанали редом до танцьорите и певците те усетиха още по-голяма сила и тръпка за да представят своя ансамбъл.

Бурни аплодисменти, усмивки и много напрежение. Това се чуваше и усещаше през двата часа на концерта.

Там бяха и зрелостниците от ЦЛТРДБ. Те бяха наградени от г-жа Гаврилова и г-жа Шопова. За своя труд и за това, че са допринесли не малко за популяризирането на ЦЛТРДБ.

Благоевград официално закри учебната година. Предстои второто издание на „ЛЯТНА АКАДЕМИЯ„ на открито. От 18-ти юни /понеделник/ до 29-ти юни /петък/ всеки работен ден от 10:00ч. до 18:00ч., в кв. „Вароша”, желаещите деца могат да се забавляват в организираните занимания по интереси. Те са безплатни и не е необходимо предварително записване.

Оценете
(0 гласа)

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

нагоре

Търсене

Login or Register