Menu
Tablet menu

Над 10 000 се дивят на Самуилова крепост

10 500 човека от цялата страна и чужбина са посетили за половин година Национален парк-музей „Самуилова крепост.  Един от най-посещаваните от туристите обект в Петричко е Самуиловата  крепост. За изминалите шест месеца приходите са се увеличили с над 4 хиляди лв., в сравнение с миналата година, и са почти 19 хиляди лв. 
 
Самуилова крепост e името на средновековна крепост, разположена между планините Беласица и Огражден в Ключката клисура. Национален парк-музей „Самуилова крепост“ тържествено е открит през  1982 година. Останките от средновековното укрепление и селище са консервирани, а районът около него е благоустроен. От паркинга до международния път Петрич – ГКПП „Златарево“ към парка-музей покрай брега на реката води красива алея.
 
Тя минава по пешеходен мост и се отправя към подножието на хълма. Отдалеч се вижда величествената бронзовата фигура на цар Самуил в цял ръст и четирите бетонни пилона, изградени в най-високата част на хълма, върху руините от средновековната кула. Автор на паметника е професор Борис Гондов. Крепостта е важен туристически обект в Югозападна България. От 2003 година тя е включена в списъка от 100 национални туристически обекта на БТС.
Оценете
(0 гласа)

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

нагоре

Търсене

Login or Register