Спорт, балет, четене, кръжоци за децата, по график, през ваканцията

Всички спортни клубове и детски школи в Благоевград остават с отворени врати за пролетната ваканция.

Активните занимания за децата през кратката ваканция се организират от общината, хлапета и тинейджъри ще могат да спортуват, танцуват, рисуват… безплатно през цялата седмица.

Всеки ден от 1 до 5 април, от 10:00 до 13:00 часа, децата ще могат да упражняват спортна стрелба в спортен клуб „Пирин“, който се намира на улица „Антон Чехов“ 1. От 10:00 до 12:00 часа, отново до 5 април, учениците ще могат да поддържат своята спортна форма и издръжливост по време на заниманията с треньорите от Сдружение „Спортен клуб Югозапад“, който се намира в Спортен комплекс „Пирин“. Тези, които са отдадени на изкуството могат да научат много интересни музикални произведения, да усвоят техники в изобразителното изкуство, като същевременно се забавляват с курсовете по пиано, китара, класически балет, графика, керамика, живопис, декоративно приложно изкуство, тамбура, литературно творчество, история и теория на етнографията и приложно изкуство в сферата на етнографията, съвместно организирани от Център по изкуствата и община Благоевград. Те ще се провеждат по определен график от 08:30 до 17:30 часа, в квартал „Вароша“. По време на пролетната ваканция, центърът ще проведе и творчески лагери за децата от Фолклорна група „Бисери“ и възпитаниците от класовете по керамика и пиано в село Огняново, община Гоце Делчев. Децата ДФТА „Пиринче“ ще имат творческа школа в местността Предел.

„Пролетна ваканция с книжка и забавление“ е мотото на осмия Маратон на четенето, в който ще се включи и община Благоевград, заедно с Регионалната библиотека „Димитър Талев“. Проявата е посветена на 2 април –Международния ден на детската книга и 23 април- Международния ден на книгата и авторското право. Всички, които обичат да четат и по време на ваканция, ще имат тази възможност, като не само се срещнат с приказни герои, чудни страни, приключенски истории и поуки, но през цялото време ще се забавляват с много игри, които да развият тяхното въображение. От 09:00 часа на първи април в Регионалната библиотека, по проект „Успех“ ще гостуват ученици от Второ основно училище „Димитър Талев“- клуб „Ернопея“с ръководител Екатерина Костадинова. Те ще разгледат творчеството на сладкодумния разказвач Елин Пелин. През седмицата ще се проведат интересни и разнообразни мероприятия като илюстрация на приказка, изготвяне на витрина от илюстрираните приказки, игри, в които ще трябва да се познават популярни герои от приказките. На пети ще бъде прожектирана филмовата адаптация на романът за малки и големи „Ян Бибиян“ на Елин Пелин.

От 1 до 5 април ще се проведе „Седмица на детската книга“ в Регионална библиотека „Димитър Талев“ -Благоевград. Всеки ден от 9:00 до 12:00 часа ще има организирани мероприятия, които ще преминат под надслов „Любимите ми детски книги от Елин Пелин – незабравимият разказвач“. На партерния етаж на библиотеката, в рамките на седмицата се предвижда представяне на творчеството на Елин Пелин, четене на литературни творби, рисуване на комикси по приказки и прожекции на екранизирани приказки за деца. Инициативата се провежда по проект „Успех“ и е организирана библиотеката и ІІІ „а“ клас с ръководител Екатерина Христова и Клуб „Етнопея“ при Второ основно училище „Димитър Благоев“ .Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *