Приемането на еврото – гръцки модел, умножен по три

Това, което се случи в Гърция, довело до рухването на гръцката икономика, свръзадлъжнялостта, това ще бъде изпълнено при нас поне по три, каза лидерът на партия „Възраждане“ в Благоевград. Това е така защото нашата икономика е три пъти по-слаба от гръцката. На 23 април започна подписка за национален референдум, свързан с евентуалното въвеждане на еврото. Тя ще продължи до 23 юли. Позицията на „Възраждане“ е против приемането на еврото. Костадинов смята, че въпросът е политически, а не икономически.

„Излизат хора забравени от политическия живот, от нафталина и започват да ни обясняват как трябва да влезем в еврозоната. Бойко Борисов излъга, че имаме ангажимент да приемаме еврото. Нищо подобно. Имаме една пожелателна амбиция от наша страна, но не и задължение“, категоричен е лидерът. Той твърди, че такъв вътрешен и външен икономически въпрос трябва да се вземе след допитване до гражданите. Такава е европейската практика. От партия „Възраждане“ са убедени, че е крайно време да започнат да ни питат, защото въвеждането на еврото ще доведе до много сериозни икономически трусове. Ще има сериозна двуцифрена инфлация. България ще загуби и финансовата си независимост.

„Общ пазар можем да имаме и без обща валута. Ние от Възраждане искаме Европа на нациите, общ икономически пазар, в който всяка държава да прецени как иска да търгува и с какво. Нима не е имало пазар в Европа и преди еврото? ЕС иска да въвежда и общ фискален съюз, според който бюджетът ни ще се решава в Брюксел. България в крайна сметка част от Империята на злото ли е, или суверенна държава? Нека всяка държава сама да плаща за своите политики и да рискува своите валути. Ако иска да бъде като Гърция, която харчи в пъти повече от това, което изработва, ако пък не-да бъде като България, която стиска колана и почти се е обесила на него, и въпреки това няма никакви инвестиции. Нека всеки сам преценява“, категорични са от Възраждане.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *