Ще има ли референдум за римското селище Скаптопара?

Извънредна сесия свикват в Благоевград за запазване на археологическите разкопки при село Покровник.

На свиканото днес заседание на Председателски съвет към Общински съвет Благоевград, единодушно бе взето решение за провеждане на извънредна сесия на ОбС на 11 май, петък от 9:30 часа. На нея, като единствена точка, ще бъде разгледано предложението за провеждане на местен референдум „за“ или „против“ за „Запазване и възстановяване на раннохристиянска черква от IVти век от времето на император Константин Велики и неговите синове, както и баня, канализация, административни, производствени и жилищни сгради открити в тракийското селище Скаптопара на площ от 120 декара в землището на с. Покровник и с.Зелен дол“.

Председателският съвет бе в състав Радослав Тасков-председател, Злата Ризова, Румен Калайджиев, Илиан Георгиев и Цветозар Балабанов.

На заседанието бяха обсъдени възможностите, които дава Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление по въпросите касаещи културното и историческо наследство.

По време на обсъждането членовете на Председателския съвет изразиха категоричната си позиция в подкрепа на запазване на обекта. На предстоящата сесия съветниците ще бъдат запознати с процедурата за обявяване на обекта за недвижим паметник на културата от местно или национално значение, както и възможностите Общински съвет Благоевград да изрази общата си позиция по въпроса.

На Председателския съвет присъства и кметът д-р Камбитов, който информира съветниците, че на национално ниво се създава комисия с председател световноизвестният професор В.Николов, в която ще бъдат включени археолози, архитекти и инженери. Тази комисия ще направи необходимите експертизи и ще даде официално становище по въпроса. Всякаква строителна дейност на територията на разкопките до тогава е преустановена. Междувременно от Община Благоевград са взети мерки, още с откриването на първите разкопки, като е назначена денонощна охрана на обекта.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *