Виадукт спасява находките на римското селище Скаптопара

Навсякъде, където минава магистрала, свързана с нашето минало и обекти на културното ни наследство, това е рядък шанс за местното население да го използва, за да остане за поколенията. Това каза лидерът на партия „Възраждане“ Костадин Костадинов в Благоевград. Като бивш директор на музея в Добрич смята, че може да се направи един виадукт отгоре, който да запази находките и да ги направи атракция. Това да се превърне в един допълнителен ефект на място. Но това по думите му трябва да се иска и от страна на държавата, и от страна на местното ръководство.

„В други държави хората умират от радост и щастие, когато нещо подобно се случи. При нас започваме да обясняваме как това не е нещо кой знае какво. Дайте да го изринем и да преместим хоросановите постройки,защото само те са важни“, твърди Костадинов. Той обясни, че за разкопки за цялата страна се отделят 500 000 лева, а сумата, която се отдели при магистралите е в пъти повече. Работи се бързо и качествено, тъй като се гонят срокове и се виждат резултати.

„Това, което може да се случи, е тези разкопки да бъдат запазени. Всичко това може да бъде направено без да се забавя строежът. Това са пълни лъжи, че ще се забави строежът. Хората, които управляват са лъжци. Свикват да лъжат, защото очакват, че няма да им задават неудобни въпроси. Видях становището на Националния археологически институт, което е в посока продължаване на строежа без консервиране, то е продукт на политически натиск. Бившата зам.- директорка на института беше зам.- министърка на културата в кабинета „Борисов 2“. В момента с политически протекции тя стана шеф на Националния исторически музей“, разясни още Костадинов.

Заедно с него на пресконференцията бяха общинските съветници  Андон Тодоров, Цветозар Балабанов, Цвета Рангелова, както и д-р Сакелариев. Съветникът и председател на Партия на Зелените отново поиска оставката на председателя на Общински съвет Радослав Тасков. Причините са, че не само не спазва правилника, а нарушава и закона заради насрочената сесия за 11 май във връзка с внесеното предложение за свикване на референдум за запазване на римското селище Скаптопара. По думите му, след като се внесе предложение за референдум, в 7-дневен срок трябва да се свика сесия, а тя е насрочена след 2 седмици.

Той попита дали се прави с цел, за да се измъкнат. „Ако се приеме да има референдум, след това може някой да се намери да обжалва сесията като нелегитимна, защото не е свикана в срок“, смята Тодоров. Според него Тасков подвежда не само 30-те съветници, които са се разписали за референдум, но и цялата общественост в Благоевград. А те са изчислили, че за референдум няма да отидат кой знае колко пари – от рода на 120 000 лева.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *