(видео/снимки) От Цигарената към Терминал 2

Над 200 безработни окупираха Военен клуб Благоевград, за да се включат в специализираната трудова борса. 12 фирми обявиха над 90 работни места. Какво се случи обаче, когато безработните чуха за какви позиции става въпрос? Повече от половината обърнаха гръб и кръгом към изхода. А работните места бяха за войници, сервитьори, готвачи, камериери в Несебър, две фирми обявиха работни места за чужбина, „Балканфарма Дупница“ си търсеше машинни оператори, „Белви“ заварчици, ел. монтьори,  шлосери, търсеха се и  шивачи, кредитни консултанти…Най -много 60 свободни работни места обяви фирмата – производител на автомобилни тапицерии АЛС България.
Атанас Тошев е бивш работник в „Благоевград БТ“.  Той е безработен от 4 месеца. Търси работа, но за него е много важно заплащането, защото трябва да имаме европейско мислене и европейски заплати. В момента е на курс по компютърна грамотност. Ако не си намери работа, по думите му изходът е Терминал 2. Той остана разочарован от предложените позиции. Припомняме, че стотици служители на „Благоевград БТ“ бяха съкратени пред около 4 месеца. Те са на борсата ,включват се в различни курсове, за да се преквалифицират. Но ще намерят ли работа?
Друг безработен от организираната трудова борса също си тръгна неудовлетворен. Работил в чужбина, но фирмата фалирала. Най-вероятно и той ще се насочи към работа в чужбина.
ЕИRO мрежата пък подпомага онези, които искат да започнат работа в чужбина. Посредничат на европейските граждани в момент, когато искат да търсят работа извън родната държава, както и на работодатели, които не могат да намерят работници в собствената си държава и желаят да наемат чужди. Тази мрежа крепи изконното право на всички европейски граждани да се трудят.
Директорът на Бюрото по труда Васил Василев заяви, че тази борса е по проект след преминал курс на ограмотяване на безработните. Поканили са около 300 души, регистрирани в бюрото по труда и преминали съответния курс.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *