(видео) Емоция и магия от глина…

Захари Благоев на 45 години  цял живот се занимава с грънчарство. Той е в Благоевград на Фестивала на занаятите, за да покаже тайнството на грънчарството. Завършил е средното си образование в Троян в училище за приложни изкуства специалност „Керамика“ и по-късно в Художествената академия при професор Ивана Енева. След дълги години се връща там да работи като технолог в катедра „Керамика”. Помага на студентите в учебния процес като изпича пластиките, дава им глина да работят и от време на време с електрическо крачно колело правят проекти.
„Забавляваме се с децата, защото глината и колелото привличат.  Има си тънкости във вески занаят. За керамиката трябва  любов, търпение и си готов. Имаш ли желание и малко търпение, за да преодолееш първите трудности, ти си въвлечен“, категоричен е грънчарят. Въвежда  в  тайнството на занаята децата и  пред очите им с негова помощ правят съд, който се изпича и години наред с се ползва.  Емоция от глина.
За него керамиката отдавна е начин на съществуване. Той се надява и да доставя удоволствие на хората, за да се докоснат до една магия.
Вижте във видеото как се прави един съд от глина:Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *