Киберскаути и в Гоце Делчев

Ученици от Гоце Делчев получиха сертификати за киберскаути.  А какво е киберскаут?
Мисията на киберскаутите е да популяризират сред своите връстници отговорно и безопасно поведение в интернет. За тази цел участниците в обученията разглеждат различни казуси, работят в екипи и придобиват ценни практически и социални умения.
 
В края на двудневната обучителна програма учениците получиха сертификат и право на участие в националното състезание, в което ще се определят най-добрите отряди от киберскаути.  В обучението, чиито домакин бе Първо ОУ,  участваха по десет ученици от трите общински училища – Първо ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, Гоце Делчев, Второ ОУ „Гоце Делчев“  и СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ село Брезница. 
 
Обучителната програма Киберскаут стартира през 2015 година. Националният център за безопасен интернет при Фондация „Приложни изследвания и комуникация“ стартира обучителната програма, която използва метода „връстници обучават връстници“ за ефективно популяризиране на основните рискове в интернет пространството и съответните начини за справяне с тях сред тинейджърите.
 
Ученици от цяла България преминават през двудневни обучения за онлайн безопасност и предават натрупаните знания на свои връстници в ролята си на киберскаути. Със съдействие на Министерството на вътрешните работи, от началото на програмата до края на 2017 година, бяха обучени киберскаути от общо 32 населени места в страната. През 2018 год. обученията продължават, като за първи път се включват ученици от община Гоце Делчев.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *