Празник край вековен бор с магическа сила

Жители и гости на община Симитли усетиха магическата сила на вековния бор край Сенокос. Днес, дни преди празника, в който православната църква отбелязва Света Марина, бе отслужен тържествен водосвет. Специално за празника местните сложиха дълги трапези, които да съберат всички желаещи да се докоснат до причудливото място.

В полите на връх Пирин, при вековния бор, на малкия параклис, носещ името на Света Марина, се изкачиха десетки, които вярват в разказите за мястото и за това, че допреш ли се до бора – той пречиства и изцелява.

Отец Яне отслужи празнична литургия, поръси за здраве всички и благослови присъстващите. Няколко казана курбан бяха осветени и раздадени на гостите. Кметът Апостол Апостолов също запали свещ за здраве заедно с кметовете на Ракитна, Градево, Черниче, Полето и Мечкул.

Поздрав за кметския наместник Теменужка Китанова от всички кметове по повод нейния рожден ден огласи Пирин. Гости имаше от цялата област и много близки населени места. За поредна година хора от някогашното село Сенокос, сега Новоселяне, Бобовдолско, бяха добре дошли да отбележат светицата на магическото място.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *