Смесват механично култури в Благоевград

Благоевград ще мотивира и провокира 12 творци, които се включиха в пленер за съвременно изкуство. Той беше открит в в квартал „Вароша“ и е под мотото „ Механично смесване на култури“.

Заместник- кметът по култура и хуманитарни дейности на община Благоевград  Христина Шопова откри петото издание на пленер за съвременно изкуство, заедно с Иван Милушев- директор на Градска художествена галерия и Сашо Стоицов- куратор на пленера.

Заместник- кметът приветства гостите, организаторите и художниците от името на кмета на община Благоевград д-р Атанас Камбитов.  „Със сигурност нашият град ще ви мотивира и провокира да направите прекрасни творби, на които ние след това да се насладим.  Поздравявам  организаторите, за усилията, които полагат ежегодно, защото, за да се случи всичко това, са необходими много усилия. Благодаря наистина, че съумяха в годините да докажат, че този пленер си заслужава.  Всяка година допълваме фонда на галерията с едни прекрасни картини и вярвам, че ще продължим да го правим. Пожелавам Ви едно прекрасно време и с ентусиазъм да творите и направите едни необикновени творби. На добър час!“ каза още Христина Шопова.

Пленерът е посветен на изразяването чрез живописната медия като носител на съвременни идеи и послания. Участие в симпозиума по живопис Благоевград 2018 взимат творци като Борис Колев, Борис Сергинов, Георги Георгиев- Jorras, Йордан Панков- J Pank, Камен Старчев- Rassim, Любен Домозетски, Людмил Лазаров, Надежда Олег Ляхова, Пенка Минчева, Пламен Ковачев и Радослав Нинов.  Те ще покажат актуални технологии и методи на работа в живописта и различни стратегии на съвременното изкуство.

Всеки любител на изкуството може да види картините, рисувани по време на пленера в Градска художествена галерия от 3 август, където ще бъдат изложени.  Всички произведения ще бъдат подарък за фонда на ГХГ- Благоевград.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *