Бум на надничарските договори в Благоевградско

С близо 30 % е скочил броят на  еднодневните трудови договори  в Благоевградска област през това лято, сочи статистиката на Инспекцията по труда. 1037  образци на еднодневни трудови договори  са дадени от началото на годината, като за сравнение за същия период на 2017 г. предоставените договори са 301.

Според земеделски стопани софтуерът облекчава много администрирането на еднодневните договори, което се доказва и от увеличения интерес към тях. 22 проверки са извършени  в отрасъл „Растениевъдство“. Констатирани са 82 нарушения на трудовото законодателство. Най-честите нарушения са свързани с неизвършена оценка на риска за здравето и безопасността на работещите на обектите и липсата на лични предпазни средства за работещите.

Припомняме, че земеделските стопани могат да заявяват онлайн еднодневни договори и за 4 часа.

Иначе през  юни  Дирекция „Инспекция по труда” Благоевград е извършила 186 броя проверки по спазване разпоредбите на трудовото законодателство.

Във връзка с постъпили сигнали от граждани, са извършени 24  проверки. Сигналите са свързани с неизплатени трудови възнаграждения и обезщетения за неизползван платен годишен отпуск, неоформена трудова книжка при прекратяване на трудовото правоотношение.

През месец юни 2018 г. са хванати  11  да полагат труд без сключен писмен трудов договор.

Дадени са 49 разрешения за работа на непълнолетни лица.

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *