Кой е построил парка в Сандански?

Станало е отдавна. По време на война… Кой е генералът- строителят? И какво знаем за него? Той е генерал Георги Тодоров. Сигурно се сещате за едно село, Петричко, носещо неговото име… не само толкоз. Челите и препрочитали история знаят за ген. Тодоров че е един от най-изтъкнатите български военачалници в националната ни история. А знаете ли, че той е направил паркът, емблема на Сандански? Не само толкоз. Той е освободителят на Сандански, по това време малко селце Свети Врач.

Легендарният пълководец и ръководената от него 7-ма пехотна Рилска дивизия освобождават през 1912г. Сандански (тогава село Свети Врач). В годините на неговото присъствие, селището и регионът започват да се развиват и процъфтяват. По инициатива на Ген. Тодоров се създава емблемата на град Сандански – парк „Свети Врач“. Възстановяват се църкви, строят се сгради.  Със своята последователна дейност генерал Тодоров показва, че въпреки трудните времена българската армия умее не само да воюва, а и да гради.

Роден е преди 160 години, през 1858 г. в Болград, Бесарабия ген. Георги Тодоров е един от най-изтъкнатите български военачалници в националната ни история. Изминал е достойно пътя във военната кариера от редник опълченец до генерал на пехота – най-високото войнско звание в Третото българско царство. Ген. Тодоров е участвал в пет войни, свещено свързани със съдбата на България – Руско-турската война, Сръбско-българската, Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война.

Ще почетем паметта му. Община Сандански, Археологически музей – Сандански и Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва – Сандански, канят всички граждани заедно да отбележим годишнината от рождението на бележития българин – Ген. Георги Тодоров. 10 август (петък)

В 11:00 часа на входа на парк „Свети Врач“, пред образа на легендарния пълководец, ще се състои тържествен ритуал по поднасяне на венци и цветя.

В 11:30 часа на площад Алианц ще бъде открита фото изложба “Да градиш по време на война – Генерал Георги Тодоров и Втора българска армия в Свети Врач“.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *