Строителството в Кюстендилско замръзна през пролетта

Наполовина по-малко са издадените разрешителни за строеж, наполовина по-малко са и първите копки за строеж на нови къщи. Драстичният спад на инвестиционната активност в изграждане на жилищни и административни сгради отчитат от статистиката в Кюстендил, като наблюденията са за второто тримесечие на годината, съпоставяйки показателите с година по-рано.
В периода април-юни тази година в област Кюстендил е започнал строежът на 7 жилищни сгради с 9 жилища в тях и 2 458 кв. м обща застроена площ, и на 9 други сгради с 11 647 кв. м разгъната застроена площ. В сравнение със същия период миналата година започнатите нови жилищни сгради в област Кюстендил са по-малко с 56.3%. Намалява и броят на жилищата и разгърнатата застроена площ в тях, съответно със 71.0 и 29.3%. Започнатите други видове сгради бележат спад от 43.8%, докато тяхната РЗП нараства над три пъти.
През второто тримесечие на 2018 г. общинските администрации на територията на област Кюстендил са издали разрешителни за строеж на 11 жилищни сгради с 11 жилища в тях и 1 852 кв. м разгъната застроена площ, както и на 14 други сгради със 9 914 кв. м РЗП. Спрямо предходното тримесечие издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради намаляват с 26.7%, жилищата в тях – с 35.3%, а общата им застроена площ – с 63.1%. При издадените разрешителни за строеж на други сгради е регистрирано намаление с 56.3%, докато общата им застроена площ бележи нарастване със 123.3%. В сравнение със същия период на миналата година, броят издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради в област Кюстендил намалява с 52.2%, жилищата в тях – с 57.7%, а разгънатата им застроена площ – с 48.5%. Издадените разрешителни за строеж на други видове сгради са по-малко с 61.1%, а разгънатата им застроена площ намалява с 25.0%.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *