И по въздух жънат ниви с канабис

Само за денонощие са унищожени 20 т канабис, открит в няколко ниви. Основно действията по откриването на засетите ниви с канабис са в труднодостъпните райони на планините Огражден, Беласица и Малашевска.

Теренът е изключително труден, достъпът е ограничен, на места непроходим за автомобили и за да бъдат открити тези ниви, най – бързо и най – лесно това става от въздуха.

Затова в операцията е включен и оглед на територията с хеликоптер, поясни комисар Кичиков. Канабисът се отглежда в държавен горски фонд, в които има участъци, трудно видими дори и от хеликоптера.

Общо от началото на сезона унищоженото количество канабис от ГДГП и ГДНП възлиза на 58 тона зелена маса, от тях 41 тона са открити от граничните служители. Образувани са 27 досъдебни производства и са задържани 12 лица, на повечето от които са с наложени парични гаранции. Продължават да текат процесуално – следствени действия.

Според информацията дрогата е предназначена за разпространение в региона и на територията на страната, но разследващите не изключват и опити за износ извън страната.

Специализираната операция ще продължи докато не се ожънат всички ниви в региона, поясни главен комисар Кичиков.

Съвместната операция е на РДГП-Кюстендил, РДГП-Смолян, Специализирания отряд за въздушно наблюдение на ГДГП  и ОДМВР-Благоевград и е предприета с цел  противодействие на отглеждането на канабисови насаждения в региона.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *