Бабугерите в Симитлийско празнуват

Кукерите и техните приятели от  квартал „Дрънкалица” на Симитли се събраха  на кукерски празник с много веселие и настроение. Близки и приятели на бабугерите вдигнаха наздравици за здраве на кукерите и за по-големи успехи на групата. Над 150 човека изпълниха ресторанта и се веселиха до късните часове на нощта. С кукерския празник казват благодаря на всеки съсед и напомнят, че започват подготовка за новата Сурва, за 1 януари 2019 година.

Големите пазители на традицията на кукерството всяка година се опитват да вдъхновят и да запалят огъня на българщината у все повече младежи и  малки деца. От най- малки до големи заедно празнуваха. Оркестър веселеше празнуващите, които не спираха да вият дълги кръшни хора.

Кметът Апостол Апостолов и председателят на общински съвет Симитли Владимир Христов споделиха празника и на кукерите от „Дрънкалица“.Там над 20 малки кукерчета дадоха заявка за продължаване на традициите като с мерак обещаха да се направят и тази година.

Кукерската група  от  село Черниче  „Сухата река” на  Николай Аспарухов – Талайката направи голям празник за всички кукери и гости. Многото кукери, приятели и гости се събраха на игрището в училищния двор в Черниче. Водачът на групата „Сухата река” не посрами кукерите си и тази година беше се погрижил за веселбата в Черниче- за всички на празника пя фолк-звездата Райна.

Кметът  на Община Симитли Апостол Апостолов, председателят на общински съвет Владимир Христов, кметовете на селата в общината, както и приятели от други кукерски групи в общината споделиха празника на кукерите от „Сухата река”, а голямата веселба продължи почти до сутринта.

Организаторите дадоха дума, че за идната Сурва ще изненадат с костюми, маски и сурати Черниче, община Симитли , като дори облякоха костюми и минаха сред гостите- да се усети атмосферата на Сурва. През цялото време на импровизирана видео стена течеше запис от деня,  заради който снощи вдигнаха празник- 1 януари.

Сурвакари седнаха на обща трапеза, посрещнаха съседи и приятели на обща веселба. Организаторите от кукерската група „Драката”   на село Крупник, нагостиха всички с няколко казана курбан, който бе осветен от отец Величко. За доброто настроение на празнуващите се погрижи оркестър  с жива музика. Хората бяха дълги и весели с веселите членове на кукерската група и верните приятели на кукерството. Кметът на община Симитли Апостол Апостолов, председателят на Общински съвет Симитли Владимир Христов, кметицата на село Крупник Иванка Чакалска, като обединители и приятели на кукерите бяха важни гости на празника. Кукерските банкети  в края на лятото в симитлийска община са повод за задружни събирания и обща веселба.

Правят се през лятото, когато и повечето гастарбайтери са в отпуск и са си у дома. Доста гости от  цялата община присъстваха на празника. В Крупник, както и във всички други населени места в общината, кукерството е застъпено като една от най-ревностно пазените традиции. Всяка година все повече млади хора започват да търсят пътя до изконната традиция – бабугерството. По-възрастните дават път на младите, за да може идните поколения да бъдат захранени с магията на празника.

Горната махала в село Брежани също направи своя кукерски празник. Няколко казана храна приготвиха организаторите, за да почерпят за здраве стотиците, които се бяха събрали на обща трапеза. Най- игривите брежанци имаха оркестър с жива музика, който  не спираше да изпълнява музикалните желания на всички присъстващи и вдигаше градуса на настроението. Брежанските кукери са единствените, които правят своите костюми от горски лишеи и мъхове и с това привличат погледите на всички фестивали и празници, на които взимат участие.

Миналата вечер те показаха какво е да направиш най- дългото и голямо хоро. На два реда тежко македонско хоро играха бабугерите на Брежани, а събралите се около 1000 човека не спираха да се веселят. Кметът Апостол Апостолов и председателят на общински съвет Симитли Владимир Христов споделиха празника както винаги с празнуващите и не пропуснаха да заявят своята подкрепа за пазителите на традицията.

Вечерта, посветена на кукерски празници,  приключи в Дългата махала на Симитли. Кукерската група от Дългата махала в симитлийския квартал „Ораново” също опъна дълги трапези за традиционния кукерски курбан, там бе и последната спирка на кмета Апостолов и на педседателя на ОбС Владимир Христов. Ръководителят на групата събра кукери, бабугери, мечки и мечкари, приятели и съседи на обща трапеза.

С отрупани трапези, пълни казани и жива музика местните в „Дългата махала” направиха поредния кукерски курбан, който е една от най- тачените традиции в симитлийска община. Дългите хора не спираха въпреки късния  час, а хората които бяха поканени- над 250 не спираха да се веселят.

На 1-ви януари кукери и страховити чудовища минават през всяка къща, за да прогонят злото и орисат с добро, за здраве и берекет, за силна година, а събраните пари се ползват само и единствено за кукерския курбан.

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *