Ако отиваш в Рилския манастир, провери дали пътят е отворен!

Започна укрепването и възстановяването на пътя по местата на свлачищата. Близо два месеца пътят към Светата обител бе оставен с ограничения за преминаване след като скат се струти и запуши едното платно на няколко места. Започва укрепването на рухналия скат, ремонтите обаче ще се прекъсват за дните петък, събота, неделя, информират от Агенция Пътна инфраструктура. В бригадата за укрепване на пътя към Рилския манастир са и алпинисти, които  от вторник започват обрушването на скатовете. Паралелно започва и изрязването на дърветата над трите срутища. Дърветата ще се премахват от собственика на гората – Рилският манастир.

Заради ремонта пътят към манастира ще се затваря напълно на моменти. Иначе за големите празници и почивни дни работата ще се преустановява. Временното укрепване се очаква да приключи до два месеца.

В момента движението в отсечка от 250 м по пътя до Рилския манастир се осъществява в една лента. Участъкът е сигнализиран с необходимите пътни знаци, а скоростта е ограничена до 40 км/ч. Преминаването е безопасно и шофьорите трябва да карат спокойно.

Укрепителните дейности няма да се извършват в петък и в почивните дни – събота и неделя, когато Рилският манастир се посещава от повече туристи, поклонници и трафикът е по-интензивен. За да не се затруднява движението на 28 август /вторник/ – Голяма Богородица по стар стил, също няма да се предприемат ремонтни работи.

По време на укрепителните дейности пътят ще се затваря частично за няколко часа, в зависимост от трафика и натовареността. Движението ще се регулира от „Пътна полиция“, като работата им ще бъде подпомогната от служители на Областното пътно управление – Кюстендил и от пътноподдържащата фирма. Временните спирания на движението ще бъдат съобразени с редовните автобусни линии до Рилския манастир.

Иначе екип от геодезисти работи върху набелязването на мерки за дълготрайното решаване на въпроса в този участък. За укрепването на ската, Агенция „Пътна инфраструктура“ подготвя документация за стартиране на обществена поръчка за изработване на технически проект и извършване на укрепителни и обезопасителни работи в участъка. Целта е проучвателно-проектанските работи да изяснят инженерно-геоложките условия в района на срутищните процеси, причините за тяхното възникване и да бъдат предложени конкретни мероприятия за трайното укрепване, възстановяване и недопускане в бъдеще на срутване на скални маси върху пътното платно.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *