(видео) Молитвата преди изгрева в мюсюлманската вяра

Курбан Байрам е. Най-големият празник за мюсюлманството. Празникът е четири дни. Днес е първият. Започва с молитва преди изгрева. Ако сте от мюсюлманската вяра, честит празник! Ако изповядвате православието, прочетете интересно за празника. А двете религии живеят в абсолютен синхрон и разбирателство на много места, като в Гоце Делчев. И християните празнуват с мюсюлмани Байрам, както и мюсюлманите споделят Коледа и Великден.

С празнична молитва, „намаз“, преди изгрев слънце, отправена към всевишния за мюсюлманите Аллах с благодарност за всички получени блага, отбелязаха началото на празника Курбан Байрям, тази сутрин в джамия на мюсюлманския квартал в Гоце Делчев. Празникът е един от най-големите в ислямската религия, продължава четири дни като с него се почита и паметта на починалите. Религиозната традиция на мюсюлманите повелява след сутрешната молитва на байрама, близките на починалите да се поклонят на гробовете им. Според традицията, на този ден е задължително по-заможните да правят жертвоприношение, така нареченият курбан. Жертвеното животно се разделя на няколко части, като най-малко една трета от него задължително се раздава на бедните. На първият ден от байрама, младите искат прошка от по-възрастните и празникът се празнува само с най-близките. През останалите дни на байрама, вярващите мюсюлмани не похващат никаква работа и се отдават на гостуване и веселия. Празникът продължава четири дни, през което време мюсюлманските домове са широко отворени за гости.

Мюсюлманите в Гоце Делчев, освен близки и роднини, канят да празнуват заедно и съседи и приятели – християни. Религиозната толерантност в града се повтаря и на големите християнски празници, когато християни канят свои приятели – мюсюлмани да празнуват заедно.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *