Свободни ли са свободните места за учители

Близо 100 свободни места са обявени в училища и детски градини дни преди началото на новата учебна година в Пиринско. Истината обаче е, че много директори на училища, за да спестят пари от делегираните бюджети, назначават учители само за учебната година и ги освобождават преди ваканцията, за да не им плащат, като обявяват местата в Бюрото по труда. Така на практика се оказва, че част от свободните места в Бюрото по труда са заети, тъй като директорите директно назначават същите учители.

Дори се провеждат някакви фиктивни интервюта, на които се явяват десетки кандидати, а всъщност мястото е вече заето.  Такава е системата, оправдават се директорите.  И така като чуем  100 вакантни места за учители, си казваме „Брей, какъв глад за учители!”, но всъщност от години нещата се повтарят.

40 места за учители са обявени само в областния център Благоевград в Бюрото по труда. Търсят се вокален педагог, 3 –ма учители по английски език, 3-ма по Биология и здравно образование, по практика – фризьорство, в детска градина, по Руски език, по Философия, по ФВС, 2 –ма  по Математика, 4 начални учители, 1 психолог, ½ учител по Математика , ½ по История и цивилизация,  ½ по немски език,  учител по китара, по цигулка, по тамбура, по спортни танци, по народни танци,  по дърворезба, по музика, по Изобразително изкуство, по Френски, по География и икономика, по практическо обучение, 2 –ма възпитатели,  1 учител по БЕЛ.

В  Гоце Делчев пък са обявени  43 места. Търсят се учител по Физика,  10 учители детска градина, 2-ма  учители комбинирани програми,  1 помощник -директор в учебната дейност,  старши възпитател, 2 –ма по Биология и химия,  по Математика и информационни технологии,  по Информационни технологии,  2 –ма по  Математика, 7 по  Английски език,  1 Учител специални предмети/горско стопанство, 1 по  руски и немски език , 1 по биология, 3 –ма по музика,  по  история, 6 –има  по БЕЛ,  1 учител автотранспортна техника, по изобразително изкуство, 1 по  транспортна техника.

В  Петрич има 8 места.  2 –ма учители по английски език, 2 –ма възпитатели начален курс, 1 възпитател прогимназиален курс,  2 –ма учители ИКТ,   1 по  математика и физика.

В  Сандански също са  8 свободните места. Търсят 1 учител по изобразително изкуство, 2 –ма рехабилитатори, 1 по биология, по Физика, по Информационни технологии,  по физическо възпитание  и по немски език.

8 свободни места за учители има в  Кюстендил. Около 20 са местата в Дупница.

Кои от местата обаче действително са свободни?

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *