Празник в църквата за Богородица и Симитли

Рождество на Пресвета Богородица е. Денят е храмов празник на черквата в Симитли и най- големият празник на град Симитли. Много от Симитли и приятели на местните отидоха в храма да запалят свещ за здраве. Рано сутринта в храма бе отслужена Божествената Света литургия, стотици миряни се стекоха в божия дом. Малки и големи бяха миросани от отец Методи и отец Спас.

20 жертвени животни заклаха и принесоха в жертва на Божията майка, закрилница на Симитли. 15 казана курбан осветиха и раздадоха на общите трапези и за домовете на всеки, дошъл на празника. Стотици хора, почитащи Божията майка, изпълниха двора на храма.

На Малка Богородица и край Полена се събраха на празник. Там има параклис, в основите на който блика лековита вода. Параклисче в местността „Локвата” събра десетки миряни на литургия за здраве на Малка Богородица. Параклисчето е градено с ламарини, а в основите  му има аязмо. Водата извира в основите му и мястото е свещено. Курбан за здраве бе поднесен под дебелите сенки на придошлите жители на село Полена и гостите. Кметът Апостолов и председателят на ОбС- Симитли Владимир Христов намериха време и за празника във високопланинската местност.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *