В народна носия евродепутат обикаля Пиринско

Евродепутатът от Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Момчил Неков облече традиционна за региона народна носия на фестивала в село Баня.  Неков  откри „ Свири ми се , пее ми се, оро ми се игра”,  организиран от кмета – Мария Юрганчева за втора поредна година.

„Баня е второто в страната населено място след Велинград по брой минерални извори, а фестивалът е чудесна възможност да съхраним българските традиции  и да привлечем повече туристи в този прекрасен край на България, който предлага и своите уникални храни“ , заяви  евродепутатът.

По покана на кмета на община Кресна Николай Георгиев на Малка Богородица  той  посети два курбана в село Влахи и село Ощава. В село Влахи евродепутатът имаше възможност да посети най-старата черква в региона „Света Богородица”, която е възстановена със собствени средства и усилията на жителите.

Село Ощава беше пострадало при разразилия се миналата година голям пожар на горски масиви в региона. Неков посети и една от най-пострадалите къщи от пожара.  „Една година след пожара продължаваме да възстановяваме къщата на дядо Митко. Следите от пожара още личат! “, каза кметът на община Кресна Николай Георгиев.

Обиколката на евродепутата е месеци преди изборите за Европарламент. Дали Неков ще бъде сред номинираните, все още не е ясно.

 

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *