Без първолаци остана благоевградско школо

Без паралелка в 1-и клас остана ІХ ОУ „Пейо Яворов” в Благоевград. Още в началото на  лятото директорът на училището Василка Величкова обяви, че ще приема деца само от жк „Ален мак” и няма да запише нито едно ромче. Каза, че е готова да остане без паралелка, но да не приема деца от т.нар. социално узявима група. За нея  държавната политика е насочена към закриване на сегрегираните училища, затова и трябва да върви към десегрегация. И всъщност училището за първи път остана без паралелка.

Най-големият наплив,  без изненада за никой, е в Трето и Седмо училища, които сформираха по 5 паралелки за първи клас. Изненадващо обаче Второ училище направи 4 паралелки,  въпреки че първоначално обяви прием за 3. И къде ще се настаняват учениците също не е много ясно, тъй като базата е недостатъчна.

4 паралелки има и в Осмо училище. 3 паралелки пък сформира Шесто.  С по две паралелки останаха Четвърто, Пето, 11-то и СУИЧЕ.

637 първолаци в 29 паралелки ще прекрачат прага на новата учебна година. Данните обаче са прогнозни, уточни Методи Попов, началник-отдел  „Организационно – методическа дейност и контрол“ в Регионално управление на образованието Благоевград.

Попов уточни, че окончателния брой паралелки първокласници и разпределението им ще бъде ясен в понеделник, след като удари първият училищен звънес.

Няма притеснения по отношение на нещо, което да възпрепятства нормалния учебен процес в Благоевград. Няма информация от директори за кадрови липси. Нашата област е презадоволена от кадрови ресурс заради ЮЗУ и не може да се удовлетвори напъна на младите, желаещи да се влеят в образователната система, обясни още Попов.

 

 3 Comments

  1. Единайсто училище е също с три паралелки, обновете си информацията, невежи репортери!!!!!!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *