Благоевградчанки бъркат айвар вместо лютеница

Тази година вместо по лесната лютеница, благоевградчанки луднаха по приготвянето на айвар. Десетки се похвалиха във Фейсбук, че са си приготвили за зимата тази разядка. Не само това, но и за доказателство приложиха и снимки.  А вкусният айвар е специалитет от балканската кухня.

Произходът на тази зеленчукова салата – айвар  е сръбски. Салатата (разядката) е популярна и в други страни като Македония, а в последните години и у нас. Обикновено айварът се приготвя от печени червени чушки и  патладжан.

Рецептата ни предостави Ани Борисова. Ето я и самата рецепта, ако искате да опитате.

Необходими продукти за приготвяне на айвар:

6 кг. червени чушки, 6 патладжана., люти червени чушки по желание, 300 гр. захар, 300 мл. олио, 300 мл. оцет, сол на вкус.

Приготвяне:  чушките и патладжаните трябва да се изпекат. Може във фурната, на скара, на жар…, направете както ви е удобно. Също така може предварително да отстраните семенниците от чушките. Изпечените чушки слагайте в тенджера и похлупвайте с капака, за да се задушат. Така ще се белят много по-лесно. Изпечените зеленчуци оставете да се охладят, за да не ви пари като започнете да ги белите.

Обелете патладжана и чушките. Смелете ги в машинка за месо или с помощта на блендер (пасатор). Сложете смлените зеленчуци в голяма купа. Добавете толкова сол, колкото ви харесва. В подходяща по големина тенджера сложете захарта и оцета. Поставете тенджерата на котлона и затоплете, за да се стопи захарта. Щом сместа заври, прибавете олиото. Разбъркайте и налейте при пасираните зеленчуци. Бъркайте докато сместа усвои течните съставки.  Насипете айвара в бурканчета и затворете с капачки. Стерилизирайте около 30 минути.

Да Ви е сладко!



Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *