Пази детето! Всеки ден на пътя има пострадал ученик

Всеки пети пътен инцидент е на пешеходна пътека. Черната статистика сочи, че всеки ден на пътя има пострадало дете… данните са за 2017 година.  348 е броя на ранените пешеходци в ученическа възраст между 6 и 17 години, сочат данни на Министерство на Вътрешните работи. Това означава, че всеки ден на пътя има пострадал по един ученик някъде в България. Общият брой произшествия с пешеходци в България възлиза на 1 847 или това са 26,8 % от всички пътнотранспортни произшествия в страната с пострадали, загинали и ранени…

Статистиката показва, че за последните 5 години на пътя са станали близо 10 000 инцидента, като тези на пешеходни пътеки са около 20% от тях. Много от произшествията с пешеходци стават поради лоша видимост, несъобразена скорост или изненадваща поява на платното от страна на пресичащите. (примерно зад паркирали автомобили). Затова е важно пешеходците да пресичат само на  пешеходни пътеки и указаните за това места. По-голям е броят на инцидентите в светлата част на деня – 5 085, докато в сумрак и тъмната част те са 980.

Кампанията „Убий скоростта, спаси дете“ стартира за поредна 14-та година и има за цел  да насочи вниманието на обществото, и конкретно на шофьорите, към застрашителния брой пътни произшествия, чиито жертви са и деца.

Децата като участници в пътното движение са предимно пешеходци. Това налага непрекъснатото обучение и разяснение на правилата за движение и мерките за безопасност особено на децата в ученическа възраст.  Пресичането трябва да е на безопасни места като пешеходни пътеки тип „зебра“ (със светофари), подлези, пешеходни надлези и мостове, пешеходни острови в пътното платно, или на място далеч от паркирани автомобили.

Инициатори на кампанията „Убий скоростта, спаси дете“ е радио FM+ с подкрепата на редица общини, сред тях и община Благоевград.

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *